v rubriki glasba:
.. / / / 15.10.2004

Severina - Severgreen

O nobeni hrvaški zvezdnici se v zadnjem letu ni pisalo toliko, kot prav o Severini in še najmanj zaradi pevskih sposobnosti ali dosežkov, temveč zaradi celemu svetu znanega domačega posnetka nepevskih aktivnosti. Ali je šlo zares za nesrečo ali zgolj za spretno reklamno akcijo, najbrž ne bomo nikoli izvedeli...

Severina se je pobrala, kar je zavidanja vredno in pred časom ponudila malo ploščo Bojate Bane Buski in v teh dneh še novo, veliko ploščo Severgreen. Ploščo najdete v treh različicah - z modrim, rumenim ali roza ovitkom, različno naslovnico in vedno isto vsebino.

Ob tej vedno isti vsebini je vedno isti tudi Bonus CD, na katerem je moč najti besedila pesmi, nekaj fotografij in celo računalniških ozadij, štiri instrumentalne različice skladb in duhovito narejen film Gdje je nestala Slovenija, ki smo ga na naših zaslonih lahko spremljali prvega januarja, ko smo vstopili v EU.

Skladbe na plošči bi lahko uvrstili v tri žanre ? imamo nekaj etno-dance skladb, pa nekaj balad in tipičnih pop izdelkov, za nameček pa prvovrstno jazz skladbo, ki ploščo zaključi. Adam i Seva (Turkish chicken) je prva skladba, ki se začne v stilu Ruslane in nadaljuje kot Alka Vuica, torej etno dance pop, ki ima za nameček r'n'b refren.

Zelo zanimiva je prihajajoča uspešnica Hrvatica, v kateri gostujeta raperja Bizzo in Promil1, Silver pa je odigral zanimivo kitaro, ki vsebuje tudi nekaj spornih verzov, ki naj bi zanetili spor med Severino in gostujočima raperjema (zaradi namigovanj o Edu Maajki predvsem z Bizzom, sicer članom dueta Bolesna braća). Nekaj delov refrena sicer zveni zelo znanih, vendar pa skladba z zelo zanimivim besedilom.

Niti s tobom, nit' bez tebe (Samoća) je zelo baladna, odpeta predvsem ob spremljavi klavirja, gre pa za pesem iz predstave Karolina riječka, kjer je Severina gostovala, podobno baladna pa je tudi Sama na sceni (Minijatura), za katero je besedilo prispeval sam Arsen Dedić.

Bojate Bane Buski je pogosto slišana skladba, katere refren naj bi bila narodna indijska pesem, sicer pa ima skladba odličen kubanski trobentaški vložek, instrumentalno pa gre za zelo pestro skladbo. Ma daj (french connection) je precej plesna, znova z nekaj znanimi vložki, vendar zelo dobrim in spevnim refrenom.

Najboljši sta skladbi ob koncu plošče ? Tuge od sna in Šta me sad pitaš šta mi je. Prva je precej špansko obarvana, z moškimi zborovskimi spremljevalnimi vokali in zelo teatralnim vokalom, Šta me sad pitaš šta mi je pa je zagotovo najboljša skladba na plošči, kjer je Severina pokazala ves svoj peski talent, prispevala pa je tudi zelo prijetno besedilo.

V skladbi je veliko klavirja, jazzovskih bobnov in činel, vokal zares pride do izraza, slišimo tudi nekaj odličnih poudarkov... skratka pesem, za katero si želimo, da ne bi bila edina na plošči. In prav zaradi te skladbe lahko verjamemo Severininim besedam v zadnjih intervjujih, da se bo počasi oddaljila od pop glasbe in začela ustvarjati bolj resno in tudi za kritike sprejemljivo in privlačno glasbo.

Severina s ploščo Severgreen ni povsem prepričala, saj je v njeni glasbi preveč odmikanj od neke rdeče niti, vsekakor pa je nekaj pesmi vrednih poslušanja, tudi večkratnega. Vprašanje je le, kako bo Severina sprejeta na živih nastopih in kako dolgo bo še trajala njena komercialna pevska kariera, saj bi to morda lahko pomenilo, da je Severgreen njen zadnji pop izdelek.

Severina: Severgreen
(leto izdaje 2004, založba Dallas)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Severina - thumbnail

Severina