v rubriki glasba:
.. / / / 11.04.2005

Siddharta - Rh-

Siddharta so končno prišli do izdaje svoje zadnje plošče Rh- na tujem tržišču in sicer pod okriljem založbe Ministry of Sound, limited edition CD in DVD plošče pa se je po posebno ugodni ceni znašel tudi na naših policah.

O avdio plati plošče Rh- ne bi izgubljal besed, čeprav plošče nisem recenziral - Siddharta so nadaljevali zgodbo s plošče Nord. Čutiti je vplive Rammstein, Laibach in celo Metallice, vse skupaj je seveda zaokroženo z nenavadnimi, pogosto nerazumljenimi besedili, ki so v celoti odpeta v angleškem jeziku. V primerjavi z Nord-om je instrumentalno plošča še bogatejša in samo vprašanje časa je, kdaj se bo vse skupaj zrušilo pod težo?

Mnogo bolj zanimiv je DVD del, še posebej skoraj enourni intervju (ob tem si lahko ogledate še videospote za Rave, My dice in Insane, pa žive izvedbe Japan, T.H.O.R. in Etna s stadiona, nastajanje videospotov za Insane in Rave ter galerijo fotografij) s člani skupine - Boštjanom Megličem, Cenetom Resnikom, Janijem Hacetom, Primožem Benkom, Tomažem O. Rousom in Tomijem Megličem. Njihove vloge v skupini so najbrž vsem kristalno jasno...

V intervjuju razlagajo o nastanku vseh štirih plošč (ne, ne izognejo se niti ne posebej prepričljivi in priljubljeni plošči remixov Silikon Delta), o svojih vplivih in začetkih, pisanju in ustvarjanju, seveda o velikem dogodku 13. septembra 2003 in o prihodnosti.

In nekaj zanimivih iztočnic: za slovensko rock glasbo se mi je zdela naravnost bogokletna izjava, da do leta 1999 v Sloveniji nismo imeli prave rock skupine. Halo??? Tok, tok!!! Očitna samopromocija za tuje tržišče ali pretirana samozavest in samohvala?! Kje pa so Big Foot Mama, ki so po razpadu Sokolov resnično zapolnili vrzel rock glasbe sredi devetdesetih (njihov prvenec je izšel leta 1995 in do leta 1999 so imeli izdane že tri plošče)? Kje so recimo Demoliton Group, Psycho-Path, zelo pogojno Zmelkoow, Hiša in Zaklonišče prepeva ter Šank Rock? Kje so Babewatch, Sausages, spet pogojno Requiem? Kje so Res Nullius, pa Hic et Nunc in Dicky B. Hardy, ki sta orali ledino nastopanja po ZDA? Ali pa podobno alternativni in po krivici zanemarjeni Sfiltrom? In navsezadnje so tu seveda tudi Laibach, ki po svetu nastopajo že dvajset let!

Drži, odkar so Siddharta tako zelo slavni, se čas deli na pred in po Siddharti in vsi dobro vemo, da mlade skupine, ki so plošče izdajale po letu 2000, plošče brez uspeha Siddharte ne bi izdale, tako pa je bila vsaka založba prepričana, da so odkrili novo Siddharto. Fantom ne želim ničesar odvzeti, saj so za slovensko rock glasbo naredili zelo veliko, a vendar naj tudi oni ne odvzemajo drugim.

Druga zanimiva iztočnica? pred njimi se ni nihče lotil projekta skupnega koncerta s Simfoničnim orkestrom na ljubljanskem stadionu?! To slednje vsekakor drži, a Laibach so s Simfoničnim orkestrom v neposrednem prenosu TV Slovenija igrali že davnega leta 1997? Nič pred letom 1999, če se vrnem na prejšnjo iztočnico?!

Tretja iztočnica? njihove sanje so osvojiti svet, v glasbenem smislu. Ko so ob vstopu Slovenije v EU igrali v Berlinu, so po koncertu prodali 13 plošč. In to je bil trenutek resnice! Vsekakor. Siddharta so žal slovenski fenomen in so za svet premalo eksotični in tipično slovenski. Vsaka evropska država ima vsaj eno Siddharto. Recimo - Latvija ima BrainStorm (videli ste jih lahko kot predskupino R.E.M. januarja v Ljubljani), ki so brez pomoči simfonikov napolnili stadion s 65 000 gledalci!!!

Siddharta so vsekakor preveč evropski in svetovni za Slovenijo, za vse druge pa le še ena od mnogih skupin.

In četrta iztočnica? glasba Siddharte se bo razvijala naprej in ostali bodo rock. Skoraj nemogoče! Za moje pojme so s ploščo Nord dosegli svoj vrhunec in že Rh- je pretiran izdelek, instrumentalno in lirično zelo poln. A sta si plošči precej podobni in zdi se mi, da bodo Siddharta ob snemanju novih skladb na neki točki spoznali, da so svoje že opravili. Žal?

In ker Siddharto kritiziram že kakšno leto in pol oziroma vse do izdaje Rh- v slovenskem jeziku, mi bodo mnogi rekli, da sem nevoščljiv in zafrustriran in podobno. Jaz sem teh kritik navajen in znam nanje odgovoriti.

A trenutek, ki bo fante iz Siddharte postavil na realna tla, bo prišel, kmalu. In takrat bom tudi jaz žalosten, saj sem zavedam njihovega pomena in vpliva za slovenski glasbeni prostor. A ta silen uspeh je zanje prišel kar prehitro in Siddharta so prehitro pokazali preveč. Po koncertu na stadionu in njihovem vrhuncu bi se morda morali upokojiti in oditi na vrhu in še lep čas jih ne bi nihče dosegel.

Želim si, da bi me Siddharta v vseh pogledih demantirali in z veseljem bom priznal zmoto in zato mi ne bo treba požirati ponosa. Dokazali so, kaj vse so sposobni, vendar mislim, da ne morejo pokazati čisto nič več, s čimer bi presegli sebe in svoje dosežke.

Siddharta: Rh-
(leto izdaje 2005, založba KD Finis mundi)
CD Ocena: 3,5
DVD Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.