v rubriki glasba:
.. / / / 11.10.2004

Sufjan Stevens - Greetings from Michigan: The Great Lake State

Sufjan Stevens je ameriški umetnik, ki je nekdaj deloval v priznani folk rock skupini Marzuki, konec prejšnjega stoletja pa je stopil na solistično pot in v tem času izdal štiri plošče, na katerih se je izkazal kot multiinstrumentalist in izredno kreativen glasbenik.

Leta 2000 je Sufjan Stevens izdal prvenec A Sun came, naslednje leto Enjoy your rabbit, leta 2003 Greetings from Mihigan: The Great Lake State, ki je bila z dvema dodanima skladbama izdana tik pred izidom najnovejše plošče Seven Swans.

Pri snemanju plošče Greetings from Michigan... mu je pomagala tudi zasedba The Danielson Familie (Megan, Elin in Daniel Smith), sicer pa je Sufjan na plošči igral več kot dvajset različnih instrumentov in trio mu je tako pomagal predvsem pri snemanju spremljevalnih vokalov, drugače pa z njim sodelujejo predvsem na živih nastopih.

Plošča Greetings from Michigan? je kot vse njegove plošče konceptualna in sicer je posvečena njegovi rojstni zvezni državi Michigan, ki jo je Sufjan vzel pod drobnogled, vendar - zaradi izjemno bogate instrumentalne spremljave in ne najbolj prepričljivega vokala so besedila zelo slabo slišana.

Skladbe v večini primerov slonijo na akustični kitari ali klavirju, žanrsko med rockom, bluesom, folkom in celo lahkotnim jazzom, tem osnovnim linijam pa Sufjan nato dodaja različne instrumente ? od dud, banja, tolkal in bobnov, godal, orgel, trobil in seveda spremljevalnih vokalov, v mnogih pesmih pa ga spremlja tudi glas en ali druge sestre Smith.

Od vseh inštrumentov me je zagotovo najbolj očarala električna kitara, ki je spomnila na tiste zlate čase Erica Claptona, ko je še igral pri Johnu Mayallu, Cream in The Yardbirds in ki da nekaterim skladbam izredno širino v zvoku.

Sedemnajst skladb, v dolžini skoraj osemdeset minut, ima veliko instrumentalno širino in tudi lirično močno vsebino, vendar že zaradi omenjenih vokalnih zmožnosti ne zaživijo v vsej svoji veličini, kar je velika slabost in tudi edina, žal pa zelo moteča slaba stran plošče.

Sufjan Stevens je glasbenik z vizijo in eden tistih, ki si želi s svojo glasbo in svojimi besedili tudi nekaj sporočiti svetu. In to je, ob redkih preživelih folk trubadurjih in iskrenih rap ter hip-hop izvajalcih, velika redkost. In da bi vse to zares prišlo do izraza, je morda le vprašanje produkcije, vsekakor pa si zasluži pozornost.

Sufjan Stevens: Greetings from Mihigan: The Great Lake State
(leto izdaje 2004, založba Rough Trade, distribucija Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.