v rubriki glasba:
.. / / / 21.09.2004

Tabu - LunLaGun

Skupina Tabu je v slovenski glasbi prisotna od leta 1998, njihova prva uspešnica je bila predelava skladbe Torn (izvajala jo je Natalie Imbruglia), ki so jo poimenovali On, leta 2000 so izdali prvenec Tabu, dve leti kasneje Male nore ideje, leto kasneje DVD Divje s Tabuji, pred nekaj tedni so odigrali koncert v Hali Tivoli in pred dnevi so izdali ploščo LunLaGun.

Skupino Tabu sestavljajo bobnar Primož Štorman, basist Iztok Melanšek, kitarist Tomaž Trop, klaviaturist Sandi Trojner, akustični kitarist Marjan Pader in karizmatična pevka Nina Vodopivec. Slednja poskrbi za večino besedil, glasbo ustvarjajo kot skupina, producent na plošči pa je bil Žare Pak.

Tabuji na plošči ponujajo dvanajst skladb, izredno dinamična Greh se je že usidrala v naša ušesa, za naslednjo uspešnico pa pripravljajo skladbo V soju luči, uvodno skladbo s plošče, ki je podobno kot Greh izredno dinamična in z izvrstnim refrenom.

Skladbe so si sicer precej različne, vseeno pa se gibajo v značilnem zvoku med rockom in popom, skladbe so zasnovane na akustični kitari, vse skupaj pa je popestreno s klaviaturami in nekoliko ostrejšimi kitarami, seveda pa ne moremo mimo Nininega nekoliko raskavega glasu, ki ostaja zaščitni znak.

Od vseh skladb na plošči najbolj odstopa Amelie, kjer je skupini s tolkali pomagal Blaž Celarec in ima zaradi tega nekaj etno priokusa, vendar pa se giba med latinom in reggaejem. Sicer nenavadna mešanica glasbenih žanrov, a kaj ko tudi v zaključku skladbe Zgodba za jutri slišimo dude (Grant Austin) in zato nenavadne mešanice niso nič presenetljivega!

Tabu tako na plošči LunLaGun niso ponudili nič presenetljivega, temveč so zgolj nadaljevali z glasbenim razvojem, ki so ga napovedali že na prejšnji plošči - v glasbo so vpletli še nekaj novih elementov, refreni so ostali spevni, skladbe raznolike in z vsakim vnovičnim poslušanjem še vedno zanimive.

Tabu: LunLaGun
(leto izdaje 2004, založba Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Tabu - LunLaGun - thumbnail

Tabu - LunLaGun