v rubriki glasba:
.. / / / 30.03.2004

The Bitch Boys - nov album in koncert

Po nekaj mesečnem zatišju se znova vračajo prvaki slovenskega surf rocka - izdali bodo oziroma so novo ploščo, hkrati pa se bodo predstavili občinstvu v sklopu Orto festa ? 1. aprila, torej bodo Orto fest otvorili.

Priprava plošče je bila skrbno varovana skrivnost in ko sem jo slišal, mi je bilo takoj jasno, zakaj. Naslov Kranjska gruda, veli'ka mooda, še ne pove veliko in tudi seznam štirinajstih pesmi ne. The Bitch Boys so znani kot zabavni fantje, ki si radi privoščijo kakšno zabavno potegavščino, vendar kaj takšnega še ne!

Na plošči ne boste našli surf rocka, ki je krasil njihovo glasbo do sedaj in tudi ne instrumentalnih viž, temveč vokalne skladbe v stilu, khm, prosim, zajemite sapo - narodno-zabavne glasbe! Da, prav ste prebrali! Na Golici in Regiment po cesti gre, ki smo ju v klasični surf rock maniri slišali na Behind the Hound dog walls, sta bili očitno prvi korak k tej veliki prodaji ugleda.

Žal je to še en dokaz več, kako nehvaležna je slovenska glasbena javnost, ki ni znala ceniti in sprejeti tako zanimive glasbe, kot je surf rock, prodor v tujino pa jim ni bil omogočen, saj jim domače založbe niso bile naklonjene in pripravljene pomagati.

In tako se je v članih kvarteta prebudila ljubezen iz otroških let, ko so kot vsi Slovenci ob nedeljah ob goveji žup'ci in "tenstanem" krompirju poslušali 1. program tedanjega Radia Ljubljana. Da, glasba kot taka je lahko izredno dobičkonosna reč, če le izberete pravo zvrst.

Sodu dnu izbije priložen videospot za skladbo Greva v disko, ki ga je ustvaril perspektivni režiser Zvone Macesen in kjer skupino vidimo na zeleni livadi, v gorenjski narodni noši, s patetično glasbo in obupnim besedilom. Edina svetla točka, če ji le lahko sploh tako rečemo, je skladba Šoferska, kjer se še vedno čuti, da imajo The Bitch Boys v sebi še vedno željo ustvarjati surf rock.

No, morda bo vse skupaj dobilo smisel, ko bodo fantje zaslužili dovolj denarja, da bodo lahko znova ustvarjali surf rock ali pa bomo čez kakšen teden dni poročali o še eni posrečeni šali. Kot je moč sklepati po odzivu iz tujine, se jim slabo piše!

Ne glede na vse vam priporočamo, da si jih v četrtek, 1. aprila, v sklopu Orto festa, ogledate v živo. Morda bodo pa le zagodli kakšno staro in bomo znova lahko uživali v instrumentalnih surf rock vižah. In le tako boste lahko izvedeli resnico in se prepričali, kaj je res in kaj ne!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Bitch Boys Official Pin-up Masa - thumbnail

Bitch Boys Official Pin-up Masa