v rubriki glasba:
.. / / / 03.06.2001

Benču delo ne leži

Janez Bončina Benč je pred nekaj dnevi izdal doglo pričakovani novi album Delo mi ne leži. Stari lev tako nadaljuje svojo pestro glasbeno pot, po tem ko je lani odlični za kompilacijski album Bendologija dobil Zlatega petelina!

Na albumu boste našli deset novih "songov", ki izžarevajo energijo in veliko mero življenjskega optimizma. V izvedbi se čuti močan vpliv soula, r'n'b-ja, kar bi lahko pomenilo vračanje k koreninam - Mladim levom, kjer je Bjanč (kot ga kličem(o) ljubkovalno) začenjal svojo kariero pred približno 35 leti.

Pred tem je z Tomažem Domiceljem sodeloval v skupini Helidoni , po Mladih levih pa je sodeloval v mednarodnem bendu The Generals, v začetku sedemdesetih ustanovi slovensko rock super skupino Srce, leta 1974 pa je z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki ustanovi rock-jazz zasedbo September. September postanejo ambasadorji jugoslovanskega rocka v tujini; v obdobju 1976-1979 so gostovali v Sovjetski zvezi, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Nemčiji, Franciji in nazadnje v ZDA, kjer so posneli svoj zadnji (četrti) album Domovino moja.

Benč se v osemdesetih odloči za samostojna pota, ki ga pripeljejo do šanka, njegov album Ob šanku pa leta '83 zmaga na takratni Pop delavnici, konec osemdesetih sodeluje projektur Legende YU Rocka in ustanovi skupino YUNK - Yunaki nočne kronike. Leto 1992 se začne Benčevo akustično obdobje, ko se mu pridruži Tomo Jurak, akustično obdobje pa se konča z Zlato noto za najboljšega rock pevca '95. Leta '96 izda album Staro vino, leta '99 pa se po izdaji Bendologije Benč s prijatelji (Grašič, Divjak, Rahimovski, Langer, Hace ...) odpravi na koncertno turnejo, kjer nastopi med drugim tudi v Lignanu, Sarajevu, Puli, Mariboru, Ljubljani in Zagrebu.

Novo ploščo Delo mi ne leži je aranžiral Benčev šankovski kolega Grega Forjanič, na njej pa sodelujejo tudi saksofonist Tadej Tomšič in kitarist Aleš Strajnar, levji delež pa predstavlja multi-instrumentalist Grega Forjanič, ki je ploščo skupaj z Benčem tudi produciral. Benč je poleg glavnih vokalov odpel tudi vse back vokale.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Benc se vraca - thumbnail

Benc se vraca