v rubriki glasba:
.. / / / 09.01.2005

The Soul Fingers - ...No Fingers like Soul Fingers

Nova plošča hrvaške zasedbe The Soul Fingers se je napovedovala skoraj toliko časa kot nova plošča Guns N'Roses, vendar slednje najbrž še lep čas ne bomo dočakali, The Soul Fingers pa so nas v teh dneh že razveselili s ploščo ...No Fingers like SoulFingers.

Po dveh živih ploščah - Live in Very Live v začetku in sredini devetdesetih je prišel čas še za studijsko ploščo ...No Fingers like SoulFingers, ki pa ima še vedno obilo živega naboja, da vam bo poslušanju ne bo dolgčas.

Skupini že ves čas delovanja vsi očitajo predvsem eno in seveda najbolj izstopajočo pomanjkljivost ? da preveč kopirajo legendarne The Blues Brothers in da igrajo zgolj priredbe. A mnogi pri tem pozabljajo, da ni tako enostavno stopiti v čevlje kulta in da je igrati dobre priredbe včasih še težje kot igrati avtorsko glasbo.

Odlična zmešanica funka, jazza in soula, z nekaj rocka in popa, s prepleti moških in ženskih vokalov, z bogatimi spremljevalnimi vokali in pestro instrumentalno spremljavo ter nepredvidljivimi solo vložki pihalcev in trobilcev, je zagotovo nekaj najboljšega, kar lahko slišite (in tudi vidite) v živo.

In tudi zato je plošča ?No Fingers like SoulFingers očiten napredek, saj so skupina zveni odlično, v primerjavi s prejšnjimi ploščami pa so priredbe še nekoliko bolj samosvoje, izvirne in posebne. Vsem znana Wild Thing zveni ritmično zelo nenaravno, saj so jo obrnili na glavo, dobrih znanih Hey baby, Vengo anch'io no tu no, Nothing from nothing, Memphis Train, We're gonna make it, Turn on your lovelight, Walking by myself in What I'd say so obrnili čisto po svoje in jim vdahnili novo življenje.

In ko v zaključku plošče slišite še izjemne Santa Claus is coming to town, Fever in Do you love me, lahko skupini le še zaploskate, si nataknete plesne čevlje, oblečete svojo svečano obleko in se odpravite na ples. Seveda na tistega, kjer bodo igrali The Soul Fingers.

The Soul Fingers: ?No Fingers like SoulFingers
(leto izdaje 2004, založba Aquarius, distribucija Multimedia)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Soul Fingers - thumbnail

Soul Fingers