v rubriki glasba:
.. / / / 06.10.2004

The Thrills - Let's bottle bohemia

The Thrills so irski kvintet in sam sem jih sprva povezal z novim valom garažnih punk in rock'n'roll skupin, ki si izbirajo podobna imena in bil že ob prvem poslušanju prijetno presenečen...

Skupino sestavljajo glavni tekstopisec Conor Deasy, ki je hkrati tudi pevec, igra pa še orglice in akustično kitaro, Daniel Ryan je odigral kitaro, bas in banjo, Kevin Horan je svoj pečat pustil s klavirjem in orglami, Padraic McMahon je igral kitaro in bas, Ben Carrigan pa je sedel za bobni in tolkali.

Skupina je lani izdala prvenec So much for the city in za razliko od mnogih mladih skupin so leto zatem že postregli z drugo ploščo, ki so jo naslovili Let's bottle bohemia. In ker pri mladih skupinah vedno iščemo vzornike in jih z nekom primerjamo, storimo to tudi tokrat.

Zaradi vokala in interpretacije najprej pomislimo na Neila Younga, glasba pa spomni na zasedbo The Byrds, čeprav bi se dalo v posameznih skladbah najti tudi vzorce drugih skupin, ki so konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih igrale rock s pridihom folka, countryja, bluesa in na trenutke tudi jazza.

Prav vse to namreč slišimo v njihovi glasbi in da ne bi kdo pomislil, da gre le za otožno prepevanje, ki bi ga kdo postavil ob taborni ogenj in glasbenike označil za novodobne hipije - že tako pestri in v nobenem trenutku dolgočasni glasbi so dodali še godala, nekaj malega pa je k zvoku prispeval tudi Peter Buck (igral je na mandolino in kitaro).

Deset skladb in še dva bonus posnetka ? drugi je povsem instrumentalen, mešanica akustike in godal, ostanejo v ušesih, žal pa nobena skladba ne izstopa posebej in glasbeni uredniki bodo imeli težko delo pri predstavljanju skladb občinstvu, so pa The Thrills vsekakor ena tistih zasedb, ki si zasluži pozornost.

Pozornost si zaslužijo že zgolj zato, ker so se v teh časih, ko mora biti človek ali lep, ali imeti za seboj mogočne managerje, ali šokirati, ali ustvarjati glasbo, ki je kolaž vsega (ne)mogočega, odločili ustvarjati zelo iskreno in primarno glasbo, ki so ji dodali le kanček začimb, ki stvar oplemenitijo in ji dajo tisti nepozabni okus, ki nas vsakokrat znova potegne nazaj k poslušanju.

The Thrills: Let's bottle bohemia
(leto izdaje 2004, založba Virgin, distribucija Dallas)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

The Thrills - thumbnail

The Thrills