v rubriki glasba:
.. / / / 13.05.2004

Intervju z naio ssaion

naio ssaion še pred nekaj meseci govorili kot o precej neznani skupini, so se v zadnjih tednih stvari zanje močno spremenile - izdali so prvenec numedia, zaposleni so s koncerti in nenazadnje ? uspelo jim je zmagati na natečaju Newcomer 04 v graškem klubu Orpheum. In kot sem vam pred dnevi obljubil, je tukaj intervju z velenjskimi naio ssaion...

Ste mlada skupina in o vas bi vsi radi izvedeli vse. Kako se je zgodba o naio ssaion sploh začela?

Zgodba naio ssaion se je resnično začela na petek 13.6.2003, ko smo se člani odločili, da svojo ustvarjalnost spravimo v digitalno obliko. Nihče od nas ni dvomil v to kaj želimo doseči...šli smo brezkompromisno na pot!

Morda največja posebnost vaše glasbe je zagotovo električna violina - ste si zaželeli združiti klasično glasbo in nu-metal?

Definitivno smo z zvoki električne violine želeli pridobiti prepoznaven zvok, hkrati pa je violinist Rok svoji violini dodal še poseben pečat, ki ga je mogoče videti le, ko naio ssaion nastopa v živo!

Tisti, ki vas vidijo na koncertih, vedno opazijo vsaj dve stvari ? dodelan imidž in neverjetno energijo? Čigave so zasluge za imidž?

Do našega stila je prišlo dobesedno evolucijsko na ravni vsakega od nas, saj smo vsak zase ugotovili, da nam ob izvajanju naio ssaion glasbe vizualna sodopolnitev daje še dodatno moč in entuziazem.

Kako tesno ste povezani izven dvoran in za odrom, da vas tudi na odru druži takšna neverjetna energija?

naio ssaion je vedno naio ssaion in ne le takrat ko igramo. naio ssaion je "the way of life", saj vemo, da če hočeš nekaj doseči, moreš za to garati in delati 100%. En za drugega vemo kako razmišlja, kaj hoče in kaj si želi, tako da naših želja (beri energije) na odru ni težko spraviti na isti nivo.

naio ssaion ? vedno se piše z malimi črkami, imata besedi kakšen poseben pomen?

naio ssaion je ime katerega povezavo je mogoče najti le z nami, našo glasbo, našim razmišljanjem ? enostavno smo se poimenovali. Nam ime pomeni zelo zelo veliko!

Ste nu-metal zasedba z žensko v vodilni vlogi, kar ni ravno pogost slučaj. Kako se ob tem počutite fantje in seveda, kako se ob tem počuti Barbara?

Res je, da v tej zvrsti ženski vokal morda ni toliko zastopan kot moški, zato se nam to zdi še toliko večji izziv. Lahko povem za fante, da ni boljšega občutka kot pa ta, da imaš na koncertih ob sebi nekoga, ki razmišlja z drugo polovico možganov. Pride pošteno prav!

Opazil sem tudi Barbarin zanimiv priimek ? Jedovnicky ? od kod izvira?

Izvor: Češka. Zanimivost: nedvomno!

Vaši vplivi in vzorniki so najbrž zelo različni, po zvoku sodeč pa so vas, vsaj v zadnjem času očitno najbolj navdušili Evanescence, Linkin Park in tudi Guano Apes. Drži?

Drži! Te in še mnoge ostale so super skupine, od katerih prevzemamo njihov odnos do glasbe in njihovo profesionalnost. Ti ljudje vedo kaj hočejo in znajo uresničiti zadane cilje!

Ste mlada skupina, a ne pišete stereotipnih besedil, ki bi mučila poslušalce. Kaj želite doseči s svojo glasbo?

naio ssaion se zaveda, da je glasba dandanes prenasičena s sporočilnostjo o nezadovoljstvu, nezainteresiranosti, nelagodju .. zdi se nam, da je preveč časa posvečeno utopičnemu upanju v boljši svet in se zatorej naio ssaion raje poslužuje vzpostavitvi direktnega kontakta s poslušalcem

Vaš repertoar je zaenkrat sestavljen iz lastnih skladb s prvenca in nekaj priredb? kako pa je z novimi skladbami ? že nastajajo, jih igrate v živo, so vse v slovenščini?

Res je! Našemu repertoarju smo že dodali nekaj novih skladb, katerih besedila so prilagojena publiki. Na koncertih v tujini izvajamo program v angleškem jeziku, doma v slovenščini. Po zmagi na natečaju Newcomer 04 so se nam na široko odprla vrata v tujino tako pri organizatorjih festivalov kot tudi pri tujih založbah. Temu primerno bomo še meseca maja posneli tudi angleško verzijo prvenca numedia, ponovno v sodelovanju z Dejanom Radičevičem.

Zmaga na mednarodnem natečaju Newcomer 04 v graškem klubu Orpheum ? kakšni so občutki po nekaj dneh in kaj vse boste imeli od tega?

Smo zmagali! Na nastop smo se posebej pripravljali in bili po vseh predtekmovanjih odločeni in prepričani v zmago. Zmaga nam je prinesla lepo denarno nagrado, nekaj praktičnih in kar je najpomembnejše, 17.7. igramo v avstrijskem Pilbersteinu kot predskupina P!NK na velikem open air festivalu. Seveda pa je prinesla zmaga še veliko več kot to.

Vaša besedila so polna sporočil ? bi za katero še posebej radi, da se dotakne vaših poslušalcev in naših bralcev?

Kot sem že omenil, je bil naš cilj vzpostaviti neposredni nagovor poslušalcu, zato je naša sporočilnost predvsem v obliki energije.

Potem pa naj vam še enkrat čestitam in vam zaželim obilo uspehov tudi v prihodnosti!

Hvala.

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Uuu baby - thumbnail

Uuu baby