v rubriki glasba:
.. / / / 28.06.2002

Umrl je basist skupine The Who

John Entwistle je včeraj v 57. letu starosti umrl v Las Vegasu. Vzrok njegove smrti v Hard Rock Hotelu še raziskujejo, The Ox (kakor so Entwistlea klicali) pa se je pridružil Keithu Moonu, leta 1978 preminulemu bobnarju skupine v Whojevska večna lovišča. Počivaj v miru.

Who-ji so bili sicer ena pomembnejših skupin takoimenovane Britanske invazije v šestdesetih. Skupina je bila zares posebna, saj so na odru divjali in podirali meje rokenrola, zanimivo pa je da je bil "ritem sekcija" kitarist Pete Townshend, ki je držal linijo podivjanemu Keithu Moonu in Entwistleu, ki sta tako neumorno improvizirala, pred njimi pa je s prodornim vokalom pel vokalist Roger Daltrey. Za razliko od ostalih članov skupine, ki so venomer divjali po odru pa je Entwistle v večini primerov stal čisto pri miru, čeprav so linije iz njegovega basa bile vse prej kot mirne.

Čeprav so Entwistlea zaradi stila basiranja poimenovali kot enega najbolj influentnih basistov vseh časov, pa je bil Townshend odgovoren za večino hitov skupine kot so: My Generation, Pinball Wizzard (iz prve rock opere Tommy), Won't Get Fooled Again in nešteto drugih. Entwistle pa se podpisal pod kar nekaj skladb, izpostaviti bi veljalo pesmi Whiskey Man, My Wife in Boris The Spider.

Leta '71 je Entwistle izdal solo album, kateremu so sledili solo albumi skoraj vseh članov skupine, vse skupaj pa je že nakazovalo razpad skupine, dokler ni zaradi prevelike doze mamil '78-tega umrl Keith Moon in Whojev je bilo konec. Do leta '82, ko so se odpravili na "poslovilno turnejo", kateri je leta '89 sledila še ena turneja, ki jim je prinesla slabe kritike in zajeten kupček denarja. Ravno te dni pa je bila planirana še ena turneja po ZDA, od katere pa se je Entwistle tragično poslovil.

Počivaj v miru, The Ox!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

John Entwistle / vir: Wikipedia - thumbnail

John Entwistle / vir: Wikipedia