v rubriki glasba:
.. / / / 30.10.2003

Vlado Kreslin in njegova Generacija

Vlado Kreslin je zvezda stalnica na slovenskem glasbenem nebu in eden tistih avtorjev, ki jim je nemogoče karkoli očitati, temveč se mu lahko le vedno znova čudimo zaradi odličnih idej in vedno sveže glasbe, ki pa kaj kmalu postane zimzelena. Prejšnji ponedeljek, 20. oktobra, je izšla njegova sedma studijska plošča Generacija.

Na plošči najdete deset skladb, prerez prelomnega leta 1953 (ko je na svet prišel tudi popularni Vlado) in pa multimedijski dodatek, pa se posvetimo najprej temu.

Na prvem programu boste našli odlomek enega izmed najbolj uspešnih slovenskih filmskih izdelkov Vesna, pa prizore iz Okroglice na Primorskem, kjer je potekala manifestacija ob deseti obletnici Primorskih partizanskih brigad, hkrati pa je šlo še za protest proti priključitvi Trsta Italiji (Tito je tam nagovoril več kot 300 000 ljudi), Jugoslavija pa se je istega leta poslovila od Borisa Kidriča.

Na drugem programu vas čaka videospot Preko Mure preko Drave, ki je bil v celoti posnet v Parizu, na tretjem programu pa boste našli posnetek z lanskoletnega koncerta v Cankarjevem domu, kjer je bila že predstavljena skladba Generacija.

Za najmlajše bi utegnil biti najbolj zanimiv četrti program, na katerem se nahaja posnetek s slavnega stadionskega koncerta Siddharte pred dobrim mesecem, ko so skupaj z Vladom odpeli Od višine se zvrti. Zvok je sicer nekoliko slabši, se pa dobro vidi Vladov skok med občinstvo (pred dnevi je priznal, da se je kar nekoliko bal skočiti med trinajstletnice v prvih vrstah?!).

Ob taki plošči je vredno omeniti tudi nekaj zelo posebnih gostov, ki so sodelovali pri nastajanju pesmi - Boštjan Gombač, Klemen Klemen, Katarina Nemec in Vesna Zornik, Komorni orkester Vrhnika in Mešani pevski zbor Vrhnika, Mario Marolt, Vlatko Stefanovski in Chris Eckman ter še nekaj drugih. Tudi nova postava Malih bogov, ki ji še vedno poveljuje neuničljivi Miro Tomassini, v živo in na plošči deluje zelo sveže in dobro uigrano. Plošča se začne z avdio obliko prereza leta 1953, ki ga na prvem programu multimedijskega dodatka najdete tudi v video obliki, le da je tukaj nekoliko pestrejši.

Sledi naslovna skladba Generacija, ki bo zagotovo postala ena tistih večnih. Z začetkom zgolj ob akustični kitari in orglicah, ki spominja na kakšen starejši western, nato pa jo nepričakovano obrne zanimiv klavir in skladba je vedno bolj zanimiva. In ob poslušanju se boste morda zalotili, da premišljujete o sošolcih iz osnovne šole, pa otroških igrah in počasnemu dozorevanju v odraslost. Kako smo že nekoč peli: Lepo je v naši domovini biti mlad...

Čas rojen za dva prinaša nov spoj mlade in nove generacije, saj se je Vladu za mikrofonom z vložkom pridružil trnovski raper Klemen Klemen. Instrumentalno skladba spominja na tiste iz časov Nekega jutra, ko se zdani, v ozadju pa kar nekoliko manjkajo spremljevalni glasovi Beltinške bande. A je Klemen tisti, ki obogati pesem z iskreno izpovedjo in dejstvom, da je Vladova glasba primerna za prav vse generacije.

Začetku začetek ima hudomušen blues kitarski uvod z nekoliko bolj jazzy bobni in prav zanimiv ritem, ki ga popestri predvsem odličen vokal in pa obilica dodatnih instrumentov, med katerimi izstopa trobenta.

Kdo si ima znova nekoliko bolj dinamičen akustični začetek, ki se nadaljuje v pestro instrumentalno podlago, ki je primerna za nekoliko resnejše besedilo. Na kitari je treba omeniti makedonskega velemojstra Vlatka Stefanovskega, ki preseže in poveže raznovrstnost instrumentov.

Vlado tudi s skladbo Vsak si želi nadaljuje z raznovrstnostjo plošče in instrumentalno zelo bogato podobo. Zanimiva tolkala, več kot dobrodošla mandolina in nenavadno in morda tudi zato še toliko bolj zanimivo žvižganje. In da ne bi bilo prehitro konec, vse skupaj zaokroži še piščal. Malce irsko, precej slovensko, vsekakor pa svetovno!

Prva uspešnica in ena skladb, ki se bo zapisala v zgodovino, je Tisoč let. Lahko bi rekli kar klasičen rock'n'roll ali morda bolje rhythm & blues z izvrstno kitaro in bogatim spremljevalnim petjem Mešanega pevskega zbora Vrhnika. Pesem, ki ima preprosto vse, kar potrebuje za odličnost.

Velika kletka, mala kletka je ravno tako nekoliko bolj živahna, s slide kitaro in dvema odličnima ženskima spremljevalnima vokaloma Katarine Nemec (sodelovala že pri Pikapolonici) in Vesne Zornik (Katalena). Nekoliko šaljivo ali pač ironično besedilo o moči ljudstva, ki pa se lahko kaj kmalu znajde za zapahi?!

Chris Eckman je z Vladom predelal lastno skladbo The Nightbirds, oziroma v slovenščini Nočni ptiči. Precej temačna (noči primerno) pesem z zmesjo angleškega in slovenskega interpretiranja besedila in precejšnjim dramatičnim nabojem. Zelo, zelo zanimivo in močno drugače od vsega slišanega na plošči.

Nocoj igramo za vas je še ena koncertna klasika in v živo skladba zares zveni še mnogo, mnogo bolje, pa že ta studijska ni od muh. Predstavljajte si kakšno pravo slovensko gostilno in vzdušje, ko vsak popije par kozarčkov rujnega, samo pretepe izpustite, glasba je bolj zabavna!

Plošča se zaključi s skladbo Odhaja dan, kjer svoje izjemno znanje še enkrat več dokaže legendarni Vlatko Stefanovski. Izvrstna kitara, nekoliko bolj intimno interpretiranje besedila in primerno slovo od plošče.

Skratka, gre za eno najboljših Kreslinovih plošč, ki pravzaprav nima šibke točke in je zelo raznovrstna in temu primerno zanimiva. Nobena od skladb ni razvlečena ali narejena preveč na silo, vse imajo svoj "štimung" in pomen.

Vlado Kreslin: Generacija
(leto izdaje 2003, založba Nika)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Tak kak riba brez voudee - thumbnail

Tak kak riba brez voudee