v rubriki glasba:
.. / / / 26.01.2001

Za narodov blagor

5'00" Of Fame Za narodov blagor je naslov prve slovenske hip hop kompilacije, ki svojo pot po Sloveniji začne decembra 2000, na njej pa je zbranih 16 skladb različnih izvajalcev mlajše generacije, ki jih druži pripadnost hip hop kulturi oz. rap glasbi, geografsko pa so si različni - doma so iz Ljubljane, Slovenske Bistrice, Maribora, Velenja, Vač, Nove Gorice in Kočevja.

Izvajalci so bili izbrani leta 99 izbrali v dveh krogih avdicije - upoštevajoč audio posnetke in nastop v živo v radijski odaji Radyoyo. Čez sito in rešeto so se prebili vokalisti, ki jih najdete na kompilaciji. Za glasbo in produkcijo je poskrbela lepa selekcija različnih avtorjev, vsak s svojo verzije hip hop zgodbe, na album pa smo uvrstili tudi nekatere znane glasove, figure in pojave lokalne estrade - vse za 5 minut slave, pa za narodov blagor.

Album je izšel pod skupnim okriljem založb RDYO DPTM. / KIFKIF, za distribucijo skrbi Multimedia records.

Še slovarček izrazov:

5'00" vsak izvajalec ima za predstavitev na razpolago 5 minut
za narodov blagor za dobrobit nekega naroda, njegove kulture itd.
fame slo.:"fama'- slava, ang.: slava, ita.: lakota
prvič premierno, prvikrat, kar še ni bilo storjeno
slovensko na območju Slovenije ustvarjeno, rojeno, vzgojeno
hip hop kultura, zaznamovana z urbano podobo ulice, sestavljena iz štirih elementov - rap, graffiti, breakdance, DJ
rap ritmično govorjeno besedilo
kompilacija album različnih izvajalcev, ki sestavljajo celoto - pregled trenutnega glasbenega dogajanja na urbanem področju.

Kompilacija je že na voljo v vseh bolje založenih trgovinah, na radijskih valovih pa že slišite prvi singel z naslovom V letu 00

Izvirno idejo je prispeval Zme-Den (sicer MC skupine Plan B, tudi na kompilaciji), avtor glasbe in teksta pa je Jose, eden treh MC-jev skupine Nedotakljivi, ki se na kompilaciji predstavlja s komadom V Dimu In Smogu.

Za aranžma sta združila moči Jose in Khukri, scratche je prispeval Maestro. V Letu 00 na luciden in inteligenten način ponazarja realnost slovenske hip hop scene in govori o tem, kako nepremišljeno ravnanje nekaterih njenih predstavnikov negativno vpliva tudi na vse tiste, ki si takega obravnavanja ne zaslužijo.

Za konec le še to, da si na spletni strani kompilacije ogledate še več o projektu, na voljo pa so vam tudi besedila in izseki pesmi v RealAudio ali MP3 formatu.

Vir: Radyoyo in Multimedia records.
Foto: (c) Radyoyo

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Za narodov blagor - thumbnail

Za narodov blagor