v rubriki glasba:
.. / / / 22.01.2002

Sting: ... All This Time

Največji rocker med pop glasbeniki in najboljši pop izvajalec med rockerji je po odličnem albumu Brand New Day izdal živi, sofisticirano romantični ... All This Time. Album bo z veseljem poslušal vsak star, zaprisežen Stingovec, prav tako pa bi na drugi strani našli koga, ki mu mojstrski ... All This Time ne bo všeč.

Sting (rojen kot Gordon Sumner) je svojo kariero začel kot basist, pevec in vodja legendarne new wave zasedbe Police, s katerimi je do leta 1984 posnel plejado večnih pesmi kot so Every Breath You Take, Roxanne, Don't Stand So Close to Me, Walking on the Moon, So Lonely, Can't Stand Losing You, ... prve tri najdemo tudi na zadnjem živem albumu, o katerem je pravkar govora.

Bivšemu šefu Policeov, katerega solo kariere do izdaje Brand New Day-a nisem prav zelo cenil, je šlo v realnem življenju veliko bolje, kot v moji glavi. Do takrat se nisem niti trudil, da bi ga kdaj poslušal z odprtimi ušesi zato tudi nisem vedel kakšen glasbenik, avtorj in izvajalc v resnici je - razen seveda preko MTV-jevskih hitov. Potem pa je počilo ... Brand New Day je naredil premik v moji glavi, Stingu prinesel dva Grammya in ure mojega poslušanja ter spoznavanja starejših solo kompozicij.

Lani pa je kot nalašč prišla živa ... All This Time. Ja, Stinga sem "poštekal", ugotovil sem, da je res poet, glasbenik ki mu mešanje različnih stilov v pop-rock ni tuje. Še več, z dodajanjem ščepcev jazza in klasičnih elementov je prav z novimi aranžmaji vdihnil starim skladbam nov, svež, vendar rahlo melanholičen, intimen veter.

Album je bil posnet v objemu toskanske pokrajine 11. septembra lani. Ni čudno, da ga je Sting posvetil prav žrtvam katastrofe, ki se je zgodila na ta dan v ZDA. Prav zaradi tega je bil odpovedan web-prenos koncerta, ki se je zgodil nekje okoli devetih zvečer po srednje evropskem času.

Album se začne s čutno Fragile, nadaljuje z žalostno A Thousand Years in džezi Perfect Love...Gone Wrong, melanholijo na žalost ubije All This Time, a že tako se veselje umiri z odlično izvedbo The Hounds Of Winter. Sledi Mad About You, ki zaradi arabskega melosa najbrž na ameriški izdaji ni prisotna?!

Po več kot prvi tretjini popotovanja po solo opusu se band spomni močno predrugačenih Don't Stand So Close To Me, When We Dance in Roxanne, pred katero se znajde še jazz kompozicija Dienda, za katero je glasbo spisal na žalost prekmalu preminuli pianist (in Stingov frend) Kenny Kirkland.

Brez prevelikih presenečenj se tako prebijem čez bolj ritmični (If You Love Somebody) Set Them Free, Brand New Day, ko me "očara" res zlajnani Fields Of Gold in dokončno dotolče Moon Over Bourbon Street. Pred koncem se Sting vpraša If I Ever Lose My Faith In You in zaključi ... kakopak z nespornim hitom Policeov Every Breath You Take.

Zaključim lahko, da je Stingov ... All This Time je zrelo delo, njegov glasbeni talent nesporen in njegov orkester nepremagljiv, novo aranžirane izvedbe pa so predvsem v prvem delu preprosto fascinantne...

Koncert je bil izdan tudi v DVD obliki, na njem pa najdete še štiri dodatne štikle (Seven Days, Every Little Thing She Does is Magic, Fill Her Up, Englishman in New York) in seveda veliko materiala o tem, kako se je bend pripravljal na koncert, posnetke iz zakulisja ...

Sting: ... All This Time
(leto izdaje 2001, založba Universal, distribucija Multimedia records)
Ocena: 4,5

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Sting - thumbnail

Sting