v rubriki glasba:
.. / / / 16.12.2008 12:27

Zabranjeno pušenje spušili na Dan republike

Skupina Emir Kusturica & No Smoking Orchestra je 29. novembra priredila koncert v beograjski Areni in to na datum, ki ga je skupina Zabranjeno pušenje rezervirala za svoj tradicionalni beograjski koncert, pri tem pa so uporabili ime popularne skupine in izvajali njihove pesmi.

Skupina Zabranjeno pušenje je načrtovala, da bo vsako leto v tem terminu priredila koncert v Beogradu in je bila neprijetno presenečena, ko je izvedela za Kusturičevo idejo, ki jo imenujejo "nesramna kraja projekta".

Celotna marketinška kampanja Kusturičevega koncerta je temeljila na pesmi skupine Zabranjeno pušenje Dan republike z jasno asociacijo na praznik bivše države, tako z kampanjo kot z datumom koncerta.

Na koncertu v SKC-ju, ki so ga Zabranjeno pušenje priredili 29.11.2007 je skupina svojim oboževalcem obljubila, da bodo njihovi koncerti v tem terminu postali tradicionalni, toda ko so letos želeli rezervirati dvorano za izvedbo koncerta so jih prosili, da naj se koncertu odpovedo. Najemodajalci dvorane so jim namreč povedali, da jih je preprosto strah dati halo v najem za izvedbo koncerta v tem terminu.

Skupina Zabranjeno pušenje je mnenja, da sta celotna osnovna ideja in kampanja za koncert Emir Kusturica & No Smoking Orchestra ukradeni. Prav tako menijo, da je "uničena tradicija zaradi koncerta narodne glazbe diskutabilnega nivoja".

Management benda po tej poti povdarja da je od tega trenutka naprej prepovedana uporaba imena Zabranjeno pušenje kateremukoli bendu, organizaciji, združenju, kajti le to je od 6.10.2008 naprej zaščiteno v vseh državah.

Ime je v lasti Seja Sexona (Davora Sucica) in proti vsem osebam, ki bi od tega trenutka naprej nepooblaščeno uporabljale to ime bodo izvedene sankcije. Na tem mestu je govora tudi o vseh novinarjih, ki bi katerikoli drug bend razen benda Zabranjeno pušenje imenovali s tem imenom.

(Povzeto po Muzika.hr)

Zabranjeno Pušenje leta 2007 v Beogradu / foto Stanislav Milojkovic - thumbnail

Zabranjeno Pušenje leta 2007 v Beogradu / foto Stanislav Milojkovic