v rubriki glasba:
.. / / / 12.10.2004

LeeLooJamais - Nextasy

Brežiška skupina LeeLooJamais se je vrnila - po uspešnem prvencu Pod vplivom (2001), zanimivih promocijskih koncertih, avtomobilski nesreči, menjavi članov, napornem študiju, sodelovanju z drugimi zasedbami in celo dvomih o prihodnosti...

LeeLooJamais so pred dnevi izdali svojo drugo ploščo Nextasyw, ki je močno drugačna od prvenca Pod vplivom, saj so se žanrsko obrnili bolj proti r'n'b-ju, njihove korenine pa še vedno segajo v jazz in funk.

V skupini so Lara Šiljevinac (vokal), Lovro Ravbar (sax), Rok Lopatič (klaviature, klavir), Matej Hotko (bas) in Ivo Rimc (bobni), pomagali pa so jim tudi Miran Radej in Jani Moder (oba kitara), Mate Brodar (spremljevalni vokali), Izidor Leitinger in Bojan Zupančič (trobenta oziroma sax), v posameznih skladbah pa je še nekaj zanimivih gostov - 6Pack Čukur, Lord Lefty, Sage.

Glasba se je torej iz bolj jazzovsko orientiranega popa obrnila k r'n'b-ju, kar je v primeru LeeLooJamais, ko je glasba odigrana v živo in je tudi žensko vokal barvno primeren za r'n'b, seveda odlično. Ob tem niso storili napake mnogih svetovnih r'n'b zvezd, ki glavni vokal "povozijo" z močnimi in bogatimi spremljevalnimi vokali, ki so tukaj zares za okras ali obogatitev.

Znano je, da so glasbeniki, ki so v skupini ali s skupino sodelujejo, šolani na priznanih evropskih glasbenih univerzah in konservatorijih in da imajo ogromno izkušenj iz zelo različnih glasbenih žanrov, kar se vidi v zapleteni in kompleksni instrumentalni strukturi njihove glasbe, saj nam ponudijo jazz, funk, r'n'b, pop, rap in celo nekaj rocka.

Besedila še vedno niso najbolj prepričljiva in dovolj zrela, kar je ob visoki kvaliteti vokala in glasbe velike škode, na trenutke pa se tudi zdi, da je v glasbi veliko preveč klaviatur. Saksofon se je umaknil, ravno tako je v skladbah premalo kitare ? za oba instrumenta je značilno, da izjemno popestrita in obogatita vse skladbe, kjer sta prisotna.

Ne zameri mi je prva uspešnica, sledil ji bo najbrž tudi duet s 6 Pack Čukurjem Morje, osebno so mi v ušesih ostale še instrumentalni raznovrstni Briga me in Spaka, veliko zanimivega, a ne dorečenega pa ponujata tudi Tik-Tak in Dancefloorstarz.

Upam, da bo LeeLooJamais s to ploščo uspelo prodreti in prepričati nekoliko razvajeno slovensko tržišče, ki pogosto ne zna ceniti izvirnega, domiselnega in navdahnjenega, zaradi žanrske raznolikosti obeh plošč pa bo zanimivo skupino slišati na koncertih, ki jih bo do konca leta zagotovo kar nekaj.

LeeLooJamais: Nextasy
(leto izdaje 2004, založba Dallas)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

LeeLooJamais (snemanje videospota Fly Baby Fly - foto Miran Jursic) - thumbnail

LeeLooJamais (snemanje videospota Fly Baby Fly - foto Miran Jursic)