v rubriki glasba:
.. / / / 03.10.2001

Založba s tekstilnimi temelji

Ob koncu minulega mesece je tudi uradno začela delovati nova ameriška diskografska založba FB. Njena posebnost je ta, da je vzniknila v gnezdu ene najbolj znanih tekstilnih blagovnih znamk Fubu. Gre za linijo oblačil, predvsem za šport in prosti čas, ki je še posebej priljubljena med ameriško črnsko populacijo, pravzaprav pa gre za najmočnejšega izdelovalca ulične ali kar reperske mode.

Fubu je znamka, ki so jo pred osmimi leti v Harlemu ustanovili štirje ljubitelji hip-hop glasbe, najprej pa so se trudili izdelovati znane baseballovske kape s dolgim in trdim šiltom. Danes je to organizacija s tisoč zaposlenimi in osnovnim kapitalom okrog 100 milijonov dolarjev.

In ker Fubu ves čas svojega obstoja marketinško krepko ulaga pretežno v sorodne medije kot so specializirane revije in pa tudi glasbenike same (njihov najbolj izpostavljeni model je znani reper LL Cool J), so si zdaj omislili tudi lastni založniški sektor. Prva med poskusnimi izdajami je kompilacija z naslovom The Goodlife, na njen pa se kar tre znanih imen (Drunken Master, Ludacris, Keith Murray, Mr. Cheeks, India.Arie, Erick Sermon, Nate Dogg, Nas, Dawn Robinson, Beenie Man, Joe, Nas, Supercat, Mac Don, 54th Platoon ...), kar neizogibno vsiljuje razmislek o mejah generične povezanosti posameznih subjektov v okvirih pop kulture in njihoveih vlog v območju hiperpotrošniške družbe.

Manj prevzetno, a kljub temu strumno, pa sta moči na podoben način združila tudi dva štajerska tabora podobnih usmeritev. EK - Young Fashion je prav tako oblačilna blagovna znamka, doma v Celju, ki je za potrebe lastne promocije interno izdala kompilacijo posnetkov glasbenega krožka, ki domuje v šempeterskem studiju Microtrip (domača luka zasedb Dope Control, Bionet, HouseMous). Priložnostni cede, na katerem je jagodni izbor house in techno posnetkov omenjenih glasbenih skupin, je namenjeno kot darilo boljšim kupcem.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Elelkuldzej - thumbnail

Elelkuldzej