v rubriki glasba:
.. / / / 06.04.2005

Jack Johnson - In Between Dreams

Jack Johnson je bil podobno kot njegov kolega Donavon Frankenreiter najprej zelo uspešen surfer na vodi, šele nato pa se je ta mladi Havajčan lotil tudi glasbe, vmes pa je igral tudi v nekaj surferskih filmih.

Jack Johnson je bil pod sponzorskim okriljem podjetja Quicksilver večkratni surferski prvak in ko mu športni uspehi niso več predstavljali zadostnega izziva, se je odločil poizkusiti še v glasbi. Brez pritiska in želj po instant slavi.

Leta 2001 je izdal prvenec Brushfire Fairytales in dve leti kasneje še On and On, nato je nastopal po ZDA skupaj z Benom Harperjem, prav pred kratkim pa je izdal še svojo tretjo ploščo - In Between Dreams.

Plošča, ki preseneti z lahkotnostjo in igrivostjo in na kateri je v večini skladb izstopajoč Jackov vokal, svoje seveda opravi tudi v večini primerov akustična kitara, z bobni oziroma tolkali ter basom pa sta mu pomagala še Adam Topol in Merlo Podlewski.

Jackovo glasbo je zelo težko opredeliti, saj v osnovni rock izraz vnaša elemente bluesa (predvsem po zaslugi kitare), funka (tako vokalno kot na trenutke instrumentalno), countryja (nekateri ritmični vzorci so več kot zanimivo žanrsko prepleteni), soula (zaradi pogosto zelo intimnega načina petja) in tudi popa (nekatere melodije prijetno zlezejo v uho in tam tudi ostanejo), seveda kvalitetnega.

V besedilih Jack predstavlja zgodbe in videnja življenja na Havajih, kjer je glede na silno optimističnost, radoživost in lahkotnost življenja očitno zares rajsko. Ko sem pred dnevi na prav nemogoče turoben in deževen dan prvič poslušal In Between Dreams, je dan nenadoma postal lepši. In ko sem jo danes poslušal že kdovekaterič, je ob poslušanju in tudi kasneje, znova postalo lepo.

Vseh štirinajst skladb vas bo tako prijetno zazibalo v poletno lahkotnost in užitkarjenje in z veseljem se boste sredi delovnega časa ozirali skozi okno in uživali v razgledu. Tudi, če ste kje sredi mesta, boste videli palme, simpatična dekleta, morje, božal pa vas bo nežen vetrič. Glasba, ki zdravi in je odlična za preganjanje dolgčasa in turobnosti.

Jack Johnson: In Between Dreams
(leto izdaje 2005, založba Universal, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Jack Johnson - In Between Dreams - thumbnail

Jack Johnson - In Between Dreams