v rubriki glasba:
.. / / / 24.03.2004

FolkRola - Razuzdaj konje (Sreča)

Kaj nam je v glasbenem smislu doslej dala Koroška? Marijana Smodeta, Adija Smolarja in Wellblott! Na srečo tudi Prežihovega Voranca, Kralja Matjaža in nekaj smučarjev, a to je že druga zgodba. In no, Koroška je dala tudi skupino FolkRola, ki je v našem glasbenem prostoru prav zanimiv fenomen.

Ni prav veliko slovenskih pop skupin, ki imajo v svojih vrstah avtorja besedil in glasbe (pevec in kitarist Samo Javornik), pa ne pišejo izrazito patetičnih oziroma tipično slovenskih pop besedil. Ob tem sodelujejo na večini slovenskih festivalov, od Slovenske popevke, EME, Melodij morja in sonca pa do, oho - Festivala narečnih popevk.

Mnogi so jih opazili in spoznali na EMi2003, ko so z gostujočo pevko Nino odigrali skladbo Ujemi me..., soočili pa so se s tehničnimi napaki, zaradi katerih so lahko svoj nastop celo ponovili. Skladbo najdete tudi na plošči, gre pa za tipičen festivalski izdelek, kjer skupina želi zveneti drugače, a se utopi v povprečnosti, skladbo pa močno popestri že omenjen ženski vokal.

Na plošči Razuzdaj konje (Sreča) sicer najdete dvanajst skladb in dva videospota ? za skladbo Franci Korajža, ki ima za pop skupino precej nenavadno socialno in protivojno besedilo ter video skladbe Maruška z njihovega istoimenskega prvenca.

V kategorijo klasičnih festivalskih popevk lahko umestimo Srečo moraš delit, že omenjeno Ujemi me? in zadnjo skladbo Danes se počutim kot kralj. Zagotovo najslabša skladba na plošči je prav naslovna Razuzdaj konje (Sreča), s katero se je skupina predstavila na Slovenski popevki 2002 in ob poslušanje katere človek dobi občutek, da sedi na terasi najbolj obleganega bara najbolj cenenega slovenskega obmorskega letovišča.

Veliko boljša pa ni niti skladba Kärnten, kjer slišimo nekaj prav trapastega oponašanja koroškega naglasa, pa tudi besedilo je bolj tako-tako. Raje bi videl, da ga ne bi bilo, saj so skušali v eno skladbo stlačiti vse, kar povezujemo s Koroško.

A si sama? je podprta z orglicami in mnogo bolj rockerska od ostalih, podobno tudi skladba Lačni Franz, kjer se utegnete nekateri spomniti na primorske Big Bibls Brothers Band. Klobuk v katerega dežuje spomni na tiste najbolj pop rock izdelke izpod peresa Rok'n'Band-a.

In morda dve najbolj zabavni skladbi na plošči, obe pa prihajata iz Festivala narečnih popevk. Tumasti Ožbi je precej posrečen pop rock, medtem ko je Gra prnas na Koroškem odigrana v zelo nenavadnem ritmu, slišati je celo trobila, besedilo pa poje o nesrečni ljubezenski zgodbi s koroških hribov. Obe skladbi imata zabavno besedilo, solidno instrumentalno spremljavo in zelo pristen koroški naglas.

In če postavimo skupino FolkRola ob ves ostali festivalski inventar ali pa ob podobne oziroma sorodne pop izvajalce (Kingston, Mambo kings, Ritem planet, Kalamari, Faraoni, Victory, celo Pop Design in še kaj bi se našlo), ugotovimo, da sploh niso tako slabi.

V vseh pogledih nič več kot povprečni, a v podpovprečju in načinu "copy ? paste" slovenske pop glasbe, so oni pravzaprav odlični. Skladbe so si različne, besedila imajo smisel, instrumentalno pa se sprehajajo med odkritim popom in blagim rockom. Prisluhnite in se odločite!

FolkRola: Razuzdaj konje (Sreča)
(leto izdaje 2003, založba Nika)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Folkrola - thumbnail

Folkrola