v rubriki glasba:
.. / / / 01.09.2003

Katalena - Zgodbe in godbe Slovenije

Skupina Katalena je v Sloveniji svojevrsten fenomen, saj gre za skupino mladih glasbenikov, ki z vsem srcem in dušo posegajo v zakladnico slovenskega ljudstva in glasbi zelo starih časov dajejo svoj pečat - pečat 21. stoletja.

Boštjan Narat (kitara, mandolina, spremljevalni vokal) in Robert Rebolj (bobni, tolkala), sicer člana mlade alter rock skupine Sfiltrom, Boštjan Gombač, ki igra vsemogoče in igra vsepovsod, Tibor Mihelič (bas kitara, tolkala), nekdaj član zelo alternativnih Niowt, Polona Janežič (klaviature, tolkala), članica ravno tako mlade alternativne skupine Melodrom in Vesna Zornik (vokal) so se lanskega julija zbrali v Črmošnjicah v Beli krajini in se zabavali z in ob avtohtoni slovenski glasbi.

Rezultat je slišen na zgoščenki (Z)godbe, ki je izšla konec leta 2002 in ki predstavlja svojevrsten vpogled v ljudsko glasbo Rezije, Bele krajine, Porabja, Istre, Prekmurja, pa tudi iz bolj običajnih, a nič manj zanimivih Dolenjske, Štajerske in Primorske. Zbirka štirinajstih pesmi, od katerih so nekatere blizu izvirnikom, nekatere so prilagojene in prirejene po notah sodobnega časa in sodobne glasbe, nekatere pa so predelane do nerazpoznavnosti. In kljub temu, da gre za priredbe, so glasbeniki dokazali zvrhano mero znanja, radovednosti, potrpežljivosti in domišljije ob igranju oziroma interpretiranju teh skladb.

Najbolj človeka prevzamejo vokalno zelo prepričljiva Dober večer, mamica, pa kri poganjajoča Ta lipovska, več kot zanimiva je tudi Istrska, instrumentalno nenavadna in eden koncertnih favoritov Smrt, zaprta v sod, več kot zabavna, predvsem zaradi številnih piščali in pihal Izrasla je kopinja, dih jemajoča je Katalena, za piko na i pa služi dodatek - Ptujska grajska muzika.

Za tiste bolj zahtevne so tu Lepa Vida, pa izredno zahtevni Zrelo je žito in Kolednica, instrumentalno raznolika Po cesti mi gresta študenta dva, prekmursko otožna in vokalno res navdušujoča Gda se dragi v Ameriko odpravla, ne moremo pa mimo skladbe, s katero je skupina najprej opozorila nase ... Da göra te škarbinina.

Tistih, ki plošča ne bo prepričala, se bodo v glasbo zagotovo zaljubili na koncertih, kjer se Katalena predstavijo v še dodatni dimenziji veličastnosti. Ko boste skladbe enkrat slišali v živo, jih boste s pomočjo plošče spoznavali plast za plastjo. Izredno raznovrstna glasba, za katero bi marsikdo utegnil pomisliti, da sploh ni slovenska, a kot je Slovenija zelo razgibana dežela različnih obrazov in različnih značajev, takšna je tudi naša ljudska muzika.

Spoštujmo in obožujmo jo!

Skratka, Katalenine (Z)godbe naj bi že konec tega leta dobile tudi nadaljevanje in upajmo, da gre za glasbeno pravljico, ki ji še ni videti konca.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Katalena (Z)godbe - thumbnail

Katalena (Z)godbe