v rubriki glasba:
.. / / / 04.12.2003

Pet Shop Boys - Pop Art Mix

24. novembra je izšla dvojna plošča Pop Art največjih uspešnic prekaljenega dueta Pet Shop Boys, ki že od srede osemdesetih ustvarja elektronsko pop glasbo za starejše in odrasle. Po zaslugi založbe Dallas smo v poslušanje dobili trojno izdajo, v katero je vključen še plošček z najljubšimi remiksi Chrisa Lowea in Neila Tennanta.

Na ploščah, ki sta naslovljeni preprosto s Pop in Art je zbranih kar 33 uspešnic, ki so se od leta 1985 dalje znašle med najboljših dvajset na britanskih lestvicah popularnosti. Na plošči Pop boste našli tiste najbolj klasične pop skladbe, ki jih pozna velika večina, medtem ko so na Art zbrane tiste skladbe, ki imajo nekoliko bolj nenavadna besedila, ki zahtevajo nekoliko več pozornosti.

Na Pop boste tako našli vsem dobro znane Go west (leta 1993 na 2. mestu), Always on my mind (na 1. mestu leta 1987), Heart (leta '88 na prvem mestu), It's a sin (prav tako na prvem mestu leta 1987), vsaj na lestvicah so se nekoliko slabše odrezale Suburbia, Se a vida é (That's the way life is), pa Domino dancing in Where the streets have no name (I can't take my eyes off you). Zanimiva je tudi predelava lastne New York City boy, ki sta jo oplemenitila z dodatnimi spremljevalnimi vokali, pri skladbi je sodeloval David Morales, naslovljena pa je kar Paris city Boy.

Na ploščah je moč najti tudi dve povsem novi skladbi - Miracles na Pop in Flamboyant na Art in obe skladbi sta močno zaznamovani z duhom glasbe, ki jo je moč slišati na lestvicah in v diskotekah in lahko smo prepričani, da bodo kaj kmalu slišani številni remiksi. Da, Pet Shop Boys sta morda med najbolj zaslužnimi za spreminjanje in pretvarjanje različnih samplov in ritmov v remiks verzije in podobno.

No, na plošči Art je nekoliko težje najti zares velike uspešnice, če seveda izvzamemo West End girls, ki je bila njuna prva uspešnica že daljnega leta 1985, pa ravno tako dobro znana Can you forgive her?, za poslušanje je zanimiva tudi I get along iz leta 2002, ki pa je povsem drugačna od njunih običajnih skladb, saj elektronskih zvokov pravzaprav ne slišimo.

Na plošči najdemo tudi skladbo So hard, ki je bila 1990. na četrtem mestu, v zanju najboljšem letu 1987 je bila skladba Rent z osmim mestom skoraj neuspeh, predelana je tudi skladba Paninaro in sicer predelava sega v leto 1995, sicer pa je refren dobro znan, mnogi bodo prepoznali tudi Opportunities (Let's make lots of money) iz leta 1986, v kateri lahko najdete recept za uspeh.

Na tretji, dodatni plošči Mix pa najdete remikse različnih izvajalcev, od že omenjenega Davida Moralesa, pa Sashe, Jama & Spoona ter še mnogih drugih bolj ali manj znanih prirejevalcev. Velja omeniti, da je izšel tudi DVD Pop Art - The Videos, na katerem najdete za debelih šest ur različnega video materiala, od videospotov prav vseh singlov do triurnega intervjuja z Neilom in Chrisom.

Plošča je seveda obvezna za vse zbiratelje in oboževalce Pet Shop Boys, pa tudi za vse tiste, ki mislijo, da so se pop, pa remiksi in komercialna glasba začeli ustvarjati šele v drugi polovici devetdesetih. Uspešnic ne manjka, celoten set je domiselno in zanimivo oblikovan, zato brž v trgovine.

Pet Shop Boys: Pop Art Mix
(leto izdaje 2003, založba EMI, distribucija Dallas)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Pet Shop Boys - Pop Art - thumbnail

Pet Shop Boys - Pop Art