v rubriki glasba:
.. / / / 23.12.2003

Atomic Kitten - Ladies night

Pri fantovskih skupinah so bili očitna prelomnica v devetdesetih Take That, pri dekliških skupinah pa so vlogo pionirk podelili skupini Spice girls, ki je sprožila pravi plaz podobnih skupin, žal tudi pri nas (da, Power Dancers spadajo mednje). Iz tega plazu je uspelo nekoliko bolj na površje priti tudi liverpoolskim Atomic Kitten, pa čeprav so njihove največje uspešnice priredbe?!

Atomic Kitten so se zbrale leta 1999 in to v mestu, kjer so nastali tudi The Beatles, vendar so primerjave seveda povsem neprimerne in neumestne. Začele so kot trio, septembra 2000 so bile zelo kratek čas kvartet, dokler jih Kerry Katona ni zapustila, Jenny Frost pa je v skupini ostala in vztraja.

Leta 2001 so izdale svoj prvenec Right now, na katerem se je znašla tudi priredba skupine Bangles Eternal flame, ki je Atomic Kitten katapultirala med zvezde. Naslednje leto je sledila plošča Feels so good in nova velika uspešnica in znova priredba - tokrat skladbe The tide is high, ki jo je v izvirniku izvajala skupina Blondie.

Letos je izšla plošča Atomic Kitten, ki pa je pravzaprav izbor najboljšega s prvih dveh albumov in pa nova studijska plošča Ladies night. In zdaj že pretkane glasbene zvezdnice so se držale preverjenega recepta - uspešnica zlahka postane nova uspešnica. Združile so moči s funky zasedbo Kool & The Gang in priredile njihovo Ladies night.

In niso se ustavile - tudi skladba Be with you je pravzaprav priredba, saj so priredile skladbo Last train to London, ki so jo izvajali člani skupine Electric Light Orchestra. Res pa je, da tudi za skladbe Don't go breaking my heart, Believer, Everything goes around in še kakšno ne bi prisegel, da je zrasla na zelnikih avtorjev, ki zanje ustvarjajo glasbo in besedila.

Nasploh vse skladbe zvenijo zelo znano in če pogledamo v ne tako daljno prihodnost, lahko najdemo vzorce pri že omenjenih Bangles in pa tudi pri Wilson Phillips, ki so konec osemdesetih narekovale moderen zvok v pop glasbi in so bile med prvimi pop skupinami, ki so dale poudarek na nekoliko bolj prepričljivih vokalih.

Tudi tempo plošče po prvih nekaj skladbah močno pade, instrumentalne podlage so si zelo podobne, pa tudi posebnega vokalnega dosežka ne doživimo. Manjka jim nekaj več raznolikosti in pestrosti, morda spogledovanja z drugimi glasbenimi žanri in ne le uspešnicami, pa se bodo počasi približale kakšnim Destiny's child. Videz sicer prodaja, vendar ni vse zlato, ker se sveti.

Atomic Kitten: Ladies night
(leto izdaje 2003, založba Virgin, distribucija Dallas)
Ocena: 3

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Atomic Kitten - thumbnail

Atomic Kitten