v rubriki glasba:
.. / / / 13.11.2003

Peter Mihelich Trio - Ljubljana by night

Petra Miheliča, v New Yorku živečega in ustvarjalno kreativnega Ljubljančana, je novinar Jazz Journala John Chadwick pred sedmimi leti spoznal za enega največjih potencialov na svetu. In naslednjih sedem let je čakal na prvenec, ki je oktobra končno izšel. Plošča Ljubljana by night je izšla pod okriljem JCG Records (Jazz Club Gajo), distribuira pa jo Dallas Records.

In kakšna je pravzaprav ta zgodba o Petru Mihelichu? Njegov oče je bil jazz pianist, mama pa klasična pianistka in tako je Peter odraščal ob zvokih jazza, be-bopa, seveda tudi klasične glasbe, nikakor pa se ni mogel izogniti fenomenom popularne glasbe, pa naj so to Beatli ali manchesterska scena osemdesetih.

Slovenija je bila premajhna, ravno tako tudi Evropa in tako je Peter odšel v meko jazza - New York. V glasbeno enem najbolj raznovrstnih mest na svetu je zadnja leta reden gost v jazz klubih, kjer vsakič znova navdušuje zbrane ljubitelje jazz glasbe.

Lansko leto se je mudil v svojem rojstnem mestu Ljubljani, ki ga je navdihnila do te mere, da je napisal nekaj avtorskih skladb ter zbral zanimive sodelavce in posnel ploščo Ljubljana by night, na kateri najdete sedem skladb.

Trio poleg Petra, ki je odigral klavir in klaviature, sestavljata še Nikola Matošič na bas kitari in Drago Gajo za bobni. Kot gostja v dveh skladbah sodeluje Tanja Šoštarič z violončelom, soproducent Mario Marolt pa je poskrbel za nekaj računalniško ustvarjenih zvokov.

Pa poglejmo, kaj nam ponuja plošča?! Ljubljana by night (intro) / Effendi že nakaže, v katero smer se bo gibala glasba na plošči. Klasičen jazz, s poudarkom na klavirju oziroma klaviaturah in številnimi ritmičnimi poudarki, ki jih narekuje izvrstno bobnanje. Prijetne činele in tenkočutno igranje na klavir s poudarjenimi basi...

Party people je še ena avtorska skladba, ob klaviaturah pa je slišati tudi čelo. Že zgolj zaradi drugačnosti zvoka klaviatur skladba precej odstopa od prejšnje, pa čeprav se v sliko vključi tudi klasičen klavir, katerega zvok se preplete z ostalimi. Skladba je nekoliko hitrejša in tudi bolj tekoča, kljub temu da se neprestano spreminja.

Skladbo Things we said today sta napisala John Lennon in Paul McCartney in v sami ritmični zasnovi je čutiti nekaj beatlovske pestrosti in raznovrstnosti ter živahnosti. Bobni so tisti, ki ob basu nosijo izvirno instrumentalno podlago, medtem ko klavir sijajno nadomešča oba glasova.

Summer of love je znova avtorska in podobno kot Party people zasnovana na klaviaturah. Tokrat klavirja ni in skladba ima nekoliko drugačen priokus oziroma zvok. Šumenje valov, morda lov kresnic in metanje kamnov v morje ter romantične besede ljubljeni osebi pod žametnim nebom, ki jo razsvetljuje zgolj nebo in zaključke skladbe deluje kot usodni dve besedi, zašepetani na uho.

Evidence odpre igra dveh klavirjev, ki spominja na zmeden let metuljev in tudi ko se priključijo bobni, ni čisto nič drugače. Razdrobljen zvok, z nihajočim ritmom in v tistem klasičnem jazzovskem stilu. Morda nekoliko motijo elektronski zvoki, ki pa ne prevladujejo in jih odličnost ostalega povsem preglasi. Prvič do pravega izraza pride bas kitara z nekaj izvrstnimi prehodi, ne gre pa zanemariti niti solističnih bobnarskih vložkov.

Falling in love se začne v nekoliko otožnem, stereotipno bi lahko rekli klasično jazzovskem, tonu. Klavir je ves čas na tisti meji, ko lahko pričakujemo izbruh, a ga ne doživimo. Znova so bobni tisti, ki poudarjajo ritem in vedno znova napovejo nekoliko pestrejši klavir. Izredno romantična in zasanjana skladba!

Ploščo zaključi skladba Ljubljana by night, ki se začne s kavarniškim vzdušjem Ljubljane oziroma vzdušjem kakšnega prefinjenega jazz kluba, v katerem se srka konjak, kadijo cigare in se uživa v zanimivi glasbi. Znova so tu klaviature, pa tudi violončelo je slišno in zlahka si predstavljate vožnjo po nočnih ljubljanskih ulicah in opazovanje izginjajočih in ugašajočih se luči, soj televizorjev ali pa odsev svetlobe v Ljubljanici. In ko zastor pade, je zgodbe konec?

Plošča polna zanimivega jazza, v katerem se skriva mnogo klasičnih obrazcev, pa tudi obilo improvizacije. Poslušajte jo v dvoje, saj bo pričarala zelo romantično vzdušje ... saj veste, kamin, steklenica vina in naljubša/naljubši ob strani. Uživajte.

Ocena: 3

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.