v rubriki glasba:
.. / / / 06.01.2004

N'Toko - Cesarjeva nova podoba

Naj bo N'Toko ali Miha Blažič, morda zgolj pevec novomeških Moveknowledgement, fant je z rimami osupljivo hiter, njegov jezik je oster kot britev, misli pa čiste, včasih kar preveč iskrene in vse to lahko najdete na prvencu Cesarjeva nova podoba, ki si ga je prislužil kot sozmagovalec odprtega državnega prvenstva v rimanju prostega sloga (kaj kmalu tako lahko pričakujemo tudi prvenec drugega zmagovalca Trkaja).

Na prvo poslušanje je N'Toko zelo hiter, včasih celo tako hiter, da je težko razumeti njegove besede. Vendar se v trinajstih skladbah skriva ogromno soli, zato ste prisiljeni v vnovična poslušanja, saj venomer odkrivate nove stvari. In prav hitrost in občasna nerazumljivost je tako tudi dobra stvar, saj z vsakim poslušanjem izveste kaj novega.

Prav vsak raper ali MC ima svoj stil in N'Toko je pač hiter z rimami, a ne le to. Ob poplavi mnogih raperjev ali pač MC-jev je N'Toko eden tistih, ki ima kaj povedati in ki ga je vredno poslušati. Iz odlične slike nekoliko v negativno stran izstopi le skladba Priviligirane glave, kjer Tremens rime tekoče polaga v hrvaščini, ki pa se ne vklopi najbolje v za uho zelo prijetno slovenščino.

N'Toko se tako loti socialne in družbene podobe države (Cesarjeva nova podoba, Dvojna morala), večkrat opozori na splošno nerazumevanje mladih in drugačnih (Kratk stik, izvrstna IQ - test), nikakor pa ne more mimo podobe slovenske glasbene scene (odlična Seks v mestu, precej zbadljiva Prilika o izgubljenem MC-ju).

Slišimo tudi nekaj očitkov na naš način življenja (Oddelek z resno glasbo, Srednja pot in Več Afrike), najbolj nedorečena pa ostane skladba Memo for today, kjer se kot pevka predstavi Katja Plut, vse pa zelo spominja na nenavadne blodnje Williama S. Burroughsa v Golem obedu, le da bi tukaj človek prej pomislil na sanje ali pa zelo raztreseno oziroma zmedeno življenje.

N'Toko je s skupino Moveknowledegement že nekajkrat dokazal, da mu nastopanje v živo nikakor ni tuje, zato bo zagotovo zelo zanimivo obiskati kakšnega od promocijskih nastopov. Seveda pa bomo s še večjim zanimanjem čakali na drugo ploščo, ki bo morala nastati v kratkem času, potrebno pa bo strniti nekaj svežih in izvirnih idej.

Cesarjeva nova podoba je zagotovo eden najboljših prvence in ne le v slovenski hip-hop glasbi, temveč nasploh v slovenski glasbi in upajmo, da ne bo ostalo le pri tem.

N'Toko: Cesarjeva nova podoba
(leto izdaje 2003, založba Nika)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

N toko - Cesarjeva nova podoba - thumbnail

N toko - Cesarjeva nova podoba