v rubriki glasba:
.. / / / 09.03.2004

Sadžama - EP Božič po domače

Lansko leto sta v slovenski glasbi s svojimi duhovitimi besedili in pa ostro nabrušenim jezikom presenetila Slon in Sadež in po Ali Enu smo znova dobili glasbenika, ki je bil dovolj drzen povedati še kaj več! No, Sadež se je združil s kranjskim raperjem Pižamo, nastala je sledeča plošča z devetimi zabavnimi skladbami!

Pri Sadžami se podobno kot pri glasbi in besedilih Slona in Sadeža srečamo s težavo interpretacije, saj bo vsako uho slišalo drugače in po svoje. Zatorej opozorilo, da gre za interpretacijo spodaj podpisanega avtorja članka!

Intro (its a sizon to be đoli) je krajši uvod s klasičnim božičnim napevom, ki je proti koncu malce rapersko popačen in uničen, nato pa se začne zabava. Gdo je hud kmet je glasbena parodija na "zimzelene" uspešnice skupine Agropop, pa tudi besedila spomnijo na njihovo prvinskost in nesmiselnost. Slišali boste tudi dele Ti si moj sonček...

Celotna skladba f.a.f. je narejena na idiličnosti Last Christmas, ki sta jo pred skoraj dvajsetimi leti prelestno prepevala Wham. Zgodba o tem, kako hitro lahko propade tesno in dolgoletno prijateljstvo zaradi povsem običajnih in vsakdanjih stvari. Poslušajte in premislite - kako trdno je vaše prijateljstvo in morda tudi, kako trdno je prijateljstvo vseh tistih, ki o tem na ves glas govoričijo.

Fejk limona skit je krajši intermezzo, kjer avtorja opozorita na nespoštovanje pravic glasbenikov, predvsem s strani tistih, ki o teh istih govoricah in njih spoštovanju vedno glasno govorijo in opozarjajo.

Pri skladbi Omar je potrebno zapisati, da gre za sodelovanje z že omenjenim duetom Slon in Sadež, mnogi pa boste v skladbi prepoznali Eminemovo uspešnico Stan. No, v tej skladbi je Stan Omar, piše pa svojemu velikemu vzorniku Jaserju Arafatu. Kakšni so razlogi oboževanja in pisanja, preverite v skladbi.

Veliki hit Furam begije izpod peresa Koste, kjer so mnogi "pravoverni raperji" dolgo časa premišljevali, kaj za vraga so "begiji", je ravno tako dobil predelavo. Novi naslov? Furam irharce, z nemogoče visokim glasom Alenke Gotar. Slišali boste o vseh slovenskih aferah, zdrahah in splošnem šentflorjanstvu.

Pohorje skit je krajši skeč štajerskih Beavisa & Buttheada, v njihovih imenih boste prepoznali tri mariborske oziroma pohorske turistične točke, smeh pa je zagotovljen. Skit je sicer kratek, smejali se boste dlje časa!

Zadnja skladba nosi naslov Nekrastbitov, kar je malce dvoumen naslov, saj pesem ne govori le o bitih, temveč tudi o beatih in kraji le-teh. Spoznali boste skrivnosti slovenske glasbe in naših glasbenih zvezd, izvedeli pa boste tudi, kaj vse na teh velikih in mega zvezdah moti Sadžamo.

Autro je krajši del velike uspešnice prvakov slovenskega popa Pop design izpred let, ko so prelestno žvrgoleli o Božiču. Pa izberite, katera verzija vam je bolj všeč.

Sadžama bržkone ni le projekt, temveč lahko le upamo, da bo EP Božič po domače izšla tudi kot uradna plošča, hkrati pa upajmo, da bo nekdo končno prepoznal Pižamin talent in da bosta s čim novim kmalu presenetila tudi Slon in Sadež. Idej je očitno več kot dovolj!

Sadžama: EP Božič po domače
(leto izdaje 2004, založba Cela Pametna Založba)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Sadzama snemata EP - thumbnail

Sadzama snemata EP