v rubriki glasba:
.. / / / 17.02.2004

Tram 11 - Tajna crne kutije

Pričujoča dvojna plošča hrvaških pionirjev rapa Tram 11 je zbirka največjih uspešnic oziroma najboljših skladb, ki so izšle na obeh uradnih albumih, na drugi plošči pa boste našli še nekaj skladb, kjer sta Target in General Woo gostovala, dodanih pa je še nekaj neizdanih demo posnetkov. Obilo zanimivega poslušanja, torej!

Dvojec Tram 11 tvorita Srđan ?uk aka General Woo in Nenad Šimun aka Target, čeprav bi bilo potrebno v tej trditvi nekaj popraviti. Namreč, Tram 11 ne obstajata več in plošča Tajna crne kutije je bržkone zadnja, ki sta jo izdala. Po dveh avtorskih ploščah in dveh solo ploščah se je v lanskem letu zgodba o enem najbolj nadarjenih rap dvojcev na Hrvaškem nepričakovano končala.

Prelomni trenutek za Tram 11 je bila vsekakor izdaja kompilacijske plošče Blackout Project: Project Impossible leta 1997, kjer so se poleg njiju s svojimi pesmimi predstavili še El Bahattee in Sick Rhyme Shyazz oziroma danes dobro znana Bolesna braća.

Dve leti sta morala Target in General Woo čakati, da sta lahko proslavila izdajo prvenca Čovječe ne ljuti se, ki pa so ga prodali v več kot deset tisoč izvodih, hkrati pa je odprl vrata mnogim mladim raperjem, ki so prihajali za njima.

Plošča je bila zaznamovana s črnogledo in več kot le pesmisitično vizijo Zagreba, ki je bil po pesmih sodeč poln manjših in večjih kriminalcev, preprodajalcev, morilcev, posiljevalcev idr. Tistim pa, ki so bili na vrhu in ki bi morali delati v korist naroda, je bilo vseeno, dokler je bilo njim lepo.

Zato ni nič presenetljivega, da je skladba Hrvatski velikani postala generacijska himna, da so mladi in družbeno osveščeni za svoje vzeli tudi skladbe Kog je briga za vas, Malu na stranu, Pad sistema in Kaj ima lima?. Beati in ritmi so bili izrazito urbani, rime tekoče, misli pa ubijajoče. Presenetljivo - plošča se je prodajala odlično, Tram 11 sta dobivala odlične kritike, hkrati pa sta nastopala po Hrvaški, Sloveniji, Avstriji, Švici in Nemčiji.

Logični korak je bila nova plošča, ki je izšla le leto dni za prvencem, naslovila pa sta jo Vrućina gradskog asfalta. Veliko se ni spremenilo, saj je tudi Zagreb ostal isti, zatorej sta Tram 11 nadaljevala s svojo kritiko družbenega sistema hrvaške prestolnice. Samo kod nas, A vi svi in naslovna Vrućina gradskog asfalta so se hitro prijele in postale uspešnice.

Zvok je postal nekoliko čistejši, producentsko bolj dodelan, beati bolj moderni in dovršeni, zato so mnogi željno pričakovali nadaljevanje. No, namesto tega je General Woo leta 2002 izdal klubsko usmerjeno ploščo, ki jo je preprosto naslovil kar General Woo, Target pa mu je sledil s solo prvencem MC, na katerem je združil delo mladih, underground umetnikov.

In če so se mnogi tolažili, da gre le za krajši premor od napornega delovanja Tram 11, saj sta neprestano nastopala, je bilo kaj kmalu jasno, da se zgodba o Tram 11 počasi končuje. Target in General Woo sta se v začetku lanskega leta sicer še enkrat odpravila v studio, vendar veliko nista ustvarila, saj je med njima prišlo do nepremostljivih ustvarjalnih razlik.

Tramvaj številka 11 kljub temu še vedno vozi in lahko nam ostane upanje, da bosta tudi Tram 11 še kdaj pognala stroj, ki je pripeljal mnoge ? Bolesno braćo, El Bahatteeja, pripomogla sta tudi k uspehu Eda Maajke.

Seveda, ostali sta dve odlični plošči zapuščine, tu pa je tudi zbirka Tajna crna kutije, kjer je ob dobro znanih skladbah zanimivo prisluhniti predvsem drugi plošči z redko slišanimi skladbami ? sodelovanje z Divas, demo posnetki Blackout Project in Tram 11, odlična skladba 981 z El Bahatteejem, mnoge skladbe z ramo ob rami z Bolesno braćo, sodelovanje z legendarno skupino Prljavo kazalište, Ivano Kindl in še mnogimi drugimi.

Tram 11 si zaslužita pohvalo tudi zaradi dejstva, da sta ostala zvesta primarni ideji rapa ? družbena, socialna in politična kritika ter opozarjanje ljudi, da naj po svetu ne hodijo z zaprtimi očmi. Skladb, v katerih bi opevala brezskrbno ali celo razvratno zabavo, je malo oziroma niso avtobiografske. Urbana glasbena podlaga sleherne skladbe in pa izjemna besedila nam dajo vedeti, da tudi na Hrvaškem ni vsem z rožicami postlano.

Tram 11: Tajna crne kutije ? The best of
(leto izdaje 2003, založba Menart)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Tram 11 - thumbnail

Tram 11