.. / / / 27.09.2001

Konec z brezplačno glasbo?

Po križarski vojni proti Napsterju so se velike založbe odločile, da si bodo tudi same vzele svoj del internetnega kolača, seveda za primerno proti plačilo. Tako se skoraj vse založbe počasi pripravljajo na splavitev svojih on-line servisov za digitalno godbo. Čeravno, jim vse ankete, ki so bile kadarkoli narejene na to temo kažejo precej temno sliko o plačljivem on-line sistemu se založbe očitno ne dajo.

Tako tudi zadnja, ki jo je naredilo podjetje Webnoize saj kaže da več kot 62 % ljudi sploh ne razmišlja o plačevanju takih storitev in bo še naprej ostalo pri brezplačnih virih muzike. Rezultati anket, ki je potekala med 3,981 ameriškimi študenti so prav tako pokazali da morajo velike korporacije vložiti še malo morje zelencov, da bi lahko ponudili bolj superiorno ponudbo od te ki že obstaja na netu, povsem zastonj.

Torej kaj lahko pričakujemo od založb to jesen??

Veliko in še več. Za to jesen je napovedano odprtje dveh velikih on line servisov
Prvi je MusicNet - katerega podpirajo RealNetworks, AOL Time Warner's Warner Music Group, EMI Recorded Music in Bertelsmann's BMG Entertainment in se bo poelg godbe usmeril tudi na prodajo tehnologije ter na razne usluge uporabnikom ter poslovnim partnerjem.

Druga velika zadeva, ki se obeta pa je Pressplay, katerega so lastniki Universal Music Group in Sony, in bi se moral lansirati preko Microsoftovega MSN-ja ter MP3.com-a in bo ponudil med 70.000 in 100.000 naslovov.

Kako se bodo na te servise odzvali uporabniki se verjetno ne sanje še nikomur, čeravno založbe ciljajo na velik delež bivših uporabnikov Napsterjevega sistema, ki je v svojih dobrih časih pritegnil preko 80 miljonov uporabnikov so te pobožne želje verjetno preobilne. Velika verjetnost pa je da bodo/bomo vsi še vedno vztrajali na brezplačnih glasbenih servisih.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Eglasba da ali ne? - thumbnail

Eglasba da ali ne?