.. / / / 13.07.2001

Mala šola sk8boardinga

Pričetki skateboardinga segajo v 50. leta, ko so surferji iz CA želeli prenesti užitek surfanja na cesto. Na začetku so na desko pritrdili podvozja in kolesa od kotalk in se spuščali po lokalnih klancih. Vendar pa to se ni bil skateboarding ampak landsurfing.

Pravi skateboarding se je rodil, ko je Alan Gelfland pritisnil zadnji del deske ob tla in potisnil sprednjo nogo naprej, ter se tako odlepil od tal, brez da bi prijel desko. To je bil dan ko se je rodil sk8boarding.

Po tem, ko je bil izumljen ollie, osnovni sk8erski manever, se je sk8boarding z svetlobno hitrostjo začel širiti po vsej Ameriki in nato po Evropi, ter celem svetu. Po tem ko so si mladci po vsej Ameriki začeli sestavljati deske s kolesi, so se pojavile prvi proizvajalci sk8boardov. S tem pa se je pojavila industrija, ki stoji za sk8boardingom in skrbi, da ta stalno napreduje, vendar pa ima ta industrija tudi slabe lastnosti.
S to industrijo se šport vedno bolj profesionalizira in se zmeraj bolj vrti samo se okrog tekmovanj in denarja. S tem pa sk8anje izgublja svoj prvotni namen, uživanje v tem, da vzameš desko pod noge, se z njo podiš naokoli, preskakuješ vse možne ovire in jo vrtiš na različne načine.

Pri tem se seveda nemalokrat razbiješ in poškoduješ, vendar pa se vedno znova pobereš in vztrajaš dokler ti ne uspe. Pač je tako da so padci sestavni del sk8boadinga, zato pa je tako privlačen.
Na žalost pa je tako, da še vedno mnogo ljudi ne vidijo, da so skejterji več kot samo mladci, ki nimajo kaj početi in ropotajo naokoli, ter strašijo upokojence, ko gredo v banko. S časom se bo to spremenilo in bodo ljudje dojeli, da je sk8boarding dobra zadeva in več kot samo šport.

Sprejmejo vsakogar ne glede na barvo, miselnost, velikost, spol, starost... Vendar pa je vsakem pravem sk8boarderju delček 'rebel without a cause' mislenosti.
Skateboarding v Sloveniji ima vedno več privržencev in se vedno bolj razvija. V zadnjem 2 letih je po zraslo mnogo javnih(brez vstopnine) skateparkov. V tujini, Z Evropa in Amerika, so pogosti sk8parki v katerih je potrebno plačati vstopnino, da lahko sk8aš v njem. Obstaja pa se ena prednost slovenskih sk8erjev, ki se je najbrž ne zavedajo. V Ameriki in večini Z Evrope je z zakonom prepovedano sk8anje na javnih površinah, pred bankami, trgovinami, na parkiriščih?(Srčno upam, da tega članka ne bodo brali zakonopisci!!!) Vendar pa imajo v tujini tudi več sk8parkov. Vendar pa ne bo nikoli isto sk8ati park ali street! Skateboarding se je rodil na ulici in tam bo tudi ostal!!!

Seznam nekaterih osnovnih trikov

Regular, Goffy
Način vožnje z levo oziroma desno nogo na sprednjem delu deske.

Switch stance
To je izvajanje trikov z nogami zamenjanimi glede na sprednji in zadnji del deske. Če si Regular si SS Goffy in obratno.

Frontside
Ko si proti oviri ali ograji obrnjen z obrazom ali se vrtiš z obrazom naprej.

Backside
Ko si proti oviri ali ograji obrnjen s hrbtom ali se vrtiš z hrbtom naprej.

Nose
Sprednji del deske zavit navzgor.

Tail
Zadnji del deske zavit navzgor.

Fakie
Izvajanje trikov, ko se pelješ vzvratno.

Grab
Ob triku primes desko z roko, nešteto

Mala šola sk8boardinga - thumbnail

Mala šola sk8boardinga