.. / / / 25.05.1998

Preganjanje muckov

Jutro. Počasi odprem oči in previdno pogledam na okoli... Dela se lep dan, soba je obsijana s soncem, nikjer žive duše. ?Ja bo treba kar vstat?.?, si rečem, ampak kaj me to stiska v želodcu, pa grlo imam suho, kot Saharska pusčava, ohoho in v glavi mi razbja, da se mi kar megli pred očmi? Aja, sej res včeraj... žur... najbrž je bilo kakšno pivo preveč. ?No sej ne bo prvič.?, pomislim ?bom že ukrotil tega mucka?. Počasi vstanem, naredim dva koraka in že se lovim za bližnji stol, saj me še pošteno zanaša. Ves šokiran ugotovim, da to pa že ni samo mucek, to bo kar pošten tiger.

Odpravim se do prve pipe in dam glavo pod vodo. Prijeten hlad mi shladi glavo, zraven spijem galone vode, kar pa nič ne pomaga, saj bolečina ostaja. Počasi se odvlečem do kuhinje in si naredim močno kavo... haa, to bo to, želodec se mi umirja, glavobol popušča. Toda ne, to ne bo to, bolje se počutim samo par minut, nato se v želodcu razvije pravi tornado, v glavi začutim vsak utrip posebej. Skočim do bližnjega predala in začnem živčno brskati... ?Kje so, kje so?, kričim? ?Aha končno, Aspirini?. Hitro vržem dva v usta in čakam, da se bo kaj zgodilo. Še vedno nič. ?Kaj je z mano??, se že panično sprašujem, saj to ponavadi pomaga. Prešine me, da je moral včeraj biti res mega party, samo zakaj pa se tega bolj malo spomnim? Obupano se zleknem na fotelj in poskušam zbrati misli. Že skoraj se umirim, ko zaslišim sumljivo ropotanje. ?Ne šit, to so zihr starci!?, nesrečno ugotovim. Kar poskočim in odvihram v svoje prostore, ker se želim izognit nepotrebnim, utrujajočim vprašanjem in podobnim mučenjem mojih preljubih staršev. Po nekaj urah trpljenja zaslišim znani glas, ?Kosiloooo!!!? Optimistično se odpravim jest. Pojem dva grižlaja in že letim na toaleto.

Dan mine neverjetno počasi, dolge mučne ure pa si krajšam s prisegami in obljubami, da se ne bom nikoli več tako nehumano napil, da bom od zdaj naprej pil samo še vodo in da se cigaret sigurno ne dotaknem nikoli več. Pozno popoldne pa me pokliče dober prijatelj in me povabi na pijačko. Trdno odločen, da ne bom več pil alkota, se odpravim do bližnjega lokala, kjer sva zmenjena. Beseda da besedo in že naročiva prvo pivo, zraven si obvezno prižgeva cigaret. Neverjetno kako je glavobol popustil. Bo že res, da pijan človek še nikoli ni imel mačka?

Prijatelj pravi, da njemu najbolj pomaga če pred spanjem popije veliko vode, tako da mu telo ne dehidrira, natakar, ki opazi moje stanje pa pripomni, da njemu najbolj pomaga če zjutraj spije enega takratkega. Pa mleko z medom, da pomaga se spomnita, pa domače juhice, ali pa pitje Cedevite in hranjenje s vitamini itd. Sam pa se spomnim kaj mi je stari oče iz dežele vedno govoril, da najbolj pomaga sok iz kislega zelja. Ugotovim, da je načinov za ubijanje mačka res veliko, samo da nobeden ne pomaga prav dosti. Edini pravi način pa je verjetno samo izogibanje prekomernim količinam alkohola, zato vam priporočam: Živite zdravo, pijte z glavo.

Martin Modic - avatar

Martin Modic

Ustanovni član ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 6 člankov.

Maček - thumbnail

Maček

Foto: Martin Modic