.. / / / 07.05.2000

Šmelcanje - prvi koraki

Tisti, ki ste se naročili na našo e-poštno listo v času, ko ŽVPL ni deloval veste, kaj pomeni šmelcanje. Tisti, ki ste poslušali našo oddajo na RGL pa prav zagotovo veste znate izraz šmelcanje zagotovo uporabljati v vsakdanjem življenju. Šmelcanje je med določeno populacijo že preseglo standardne angleške in ostale besedne zveze (na-pedenati, nafurati,...) in tako doseglo kulten status. Šmelcanje je nov, revolucionaren izraz, ki ga lahko uporabite namesto kateregakoli glagola, izraza, pojma, občutka...

Kaj je torej šmelcanje?

"Šmelcanje" (šmelcanja, šmelcanju,...) je izraz, ki se ga je spomnil velecenjeni Mr-Z (urednik lokalov, odgovorni urednik, pivolog in stalni dopisnik - naj mi oprosti, če se spustil katero od njegovih funkcij) in pomeni ravno to: da ga lahko uporabite namesto kateregakoli glagola. Seveda ga lahko poljubno spreminjate s predponami na-, za-, pri-, od-, (na-šmelcati, za-šmelcati, pri-šmelcati, od-šmelcati,...) v poljubnih stavčnih zvezah. Vendar je meja v vsakodnevni uporabi točno določena. "Šmelcanje" se lahko uporabi v dialogu (dvega ali več ljudi) samo v vsakem tri do petem stavku, stavčni zvezi. Če se "šmelcanje" uporabi v zelo izvirni kombinaciji lahko družba odobrava avtorjevo (šmelcarjevo) izvirnost z vzkilikom: "Uuuuu, šmelc trenutek!" (izgovorjava: razpotegnjeno in šmelcasto kot pri ameriških reklamah spotih tipa spot-šop).

Nekaj osnovnih primerov uporabe:

  • Prišmelcej mi že tisto pivo, Špelca!
  • Sem učeri pri fizki šut zašmelcal!
  • Včerej me je en tako luštkan tip ošmelcal...
  • Odšmelcaj se stran, butec!

Kot vidite lahko "šmelcanje" uporabljate tudi za odganjanje sovražnika (blesavega tipa, tečnega sošolca ali sodelavca: primer D), v primeru podoživljanja dogodkov (primer C in B), v primeru izražanja želj (primer A), če pa boste dobri, vam bo vaša družba zagrulila razpotegnjeno in šmelcasto: "Uuuuuu, šmelc trenutek!" Takrat boste bližje najvišji stopnji šmelc-kulosti in splošne šmelc slave.

Paziti pa se morate prekomerne uporabe "šmelcanja", kajti le-ta vas lahko popelje na samo dno šmelcarske lestvice. NE uporabljajte besede "šmelc" v vsakem stavku, sploh je ne uporabljajte v vsakem drugem stavku, najmanjša perioda so trije stavki. Priporočena spodnja meja je pet stavkov, najbolj kul šmelcarji pa bodo obvladali samo dva-tri "šmelce" na večer in zato pokasirali največji: "Uuuuuu, šmelc trenutek!"

Vsekakor bomo serijo "šmelc" člankov nadaljevali, medtem pa pojdite na čvek, kjer že teče debata o uporabi šmelcanja (če ne, jo pa sami zašmelcajte!).

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.