.. / / / 21.02.2001

Spolnost.com

Ali kdo pravi, da Slovenci ne govorimo o spolnosti?

Pred manj kot dvema tednoma (natančneje 9. februarja) je spletni portal o spolnosti Spolnost.com splavil novost za vse uporabnike: forum o spolnosti ... Spolnost.com je, kot piše že na prvi stani "izobraževalna stran, ki ne vsebuje pornografije", kar da uporabnikom jasno vedeti, da takšnih in drugačnih sličic tu ni. Le veliko, veliko koristnih informacij, katerim je skupni imenovalec spolnost, tista tema, o kateri Slovenci "bojda" ne govorimo. In prav Spolnost.com dokazuje nasprotno!

Nekaj osnovnih informacij
Spolnost.com je v osnovi izobraževalni projekt, ki si pridobiva status prvega vira informacij o spolnosti v Sloveniji. Uredništvo poskuša vsakomur nuditi informacije (in s tem priložnosi) za izboljšanje spolnega življenja in kakor pravijo "na nivoju skupnosti podpirajo in promovirajo zdravo in varno spolno življenje." Zavzemajo se tudi za visoko stopnjo odgovornosti posameznikov, ki sodelujejo pri katerikoli obliki spolnega občevanja.

Spletna stran deluje več kot eno leto kot brezplačni e-poštni mesečnik s praktičnimi nasveti za uspešno spolno življenje, ki ga preko 8000 uporabnikov dobi na e-poštni naslov, uredništvo pa poskrbi, da so teme vedno poučne in zanimive. Poleg tega je na strani še veliko drugih zanimivih informacij od slovarčka s strokovnimi izrazi do knjige dr. Alenke Novak Pot do starševstva.

Predstavitev rubrik
Da bi vsebino stlačili v tri stavke, bi bilo zelo ne-fer, zato bom v nekaj naslednjih točkah opisal rubrike, ki se vam ponujajo na spolnost.com:mesečnik: tu se naročite na zgoraj omenjeni mesečnik
položaj meseca: kot že ime pove najdete tu vsak mesec en položaj, ki pa je obrazložen v obliki pogovora med partnerjema, tako da si lažje oblikujemo lasno mnenje o obravnavanem položaju; na voljo pa so tudi vsi do sedaj obravnavani položaji
Julija pomagaj: urednica Julija in sodelavka Jasna pomagata reševati različna vprašanja, ki jih uporabniki pošljejo kar preko spletne strani (teme so razdeljene na ženski in moški svet, kontracepcijo, samozadovoljevanje in tako naprej); tu pa najdemo tudi Julijine arhive, kjer se na primeru naučimo o tem in onem (n.pr.: težave z erekcijo, težave pri doseganju orgazma, ...)
varna spolnost: vse o kontracepciji, SPB, uporabi kondoma, tu pa najdete že zgoraj omenjeno knjigo dr. Alenke Novak
slovarček: slovarček izrazov
prvi seks: vse kar ste hoteli vedeti o prvem seksu in si niste upali vprašati ter zgodbe o prvi seksualni izkušnji, najboljše so tudi objavljene
ropotarnica: tu najdete vse ostalo, od e-čestitk do ciljev in namena strani, opisa uredništva, poročil medijev in nazadnje tista rubrika, ki me je napeljala do pisanja tegale članka: foruma, kjer se lahko vsi tisti, ki "imate kakšen dober predlog, kako popestriti spolno življenje, kako odpraviti kakšno težavo" ali pa bi se enostavno radi pogovarjali o spolnosti pogovarjate o vsem mogočem to počnete po mili volji.Stereotipi ne držijo
Spolnost.com je stran, ki me je prepričala, da se o spolnosti (vsaj na internetu) kar precej govori. Podatki, da spletno stran obišče nad 12.000 obiskovalcev, da je na mesečnik Spolnost.com naročenih prek 8000 uporabnikov, da je v forumu v manj kot 14-tih dneh več kot 40 tem in več kot 400 objavljenih sporočih o vseh mogočih temah govorijo tej "tezi" v prid.

Kar se tiče oblikovne podobe, ravno ne izstopa iz povprečja (kot recimo www.nordcross.com), kar pa tudi ni njen namen. Vsekakor pa je pregledna, funkcionalna in kar je najbolje: prava zakladnica informacij o spolnosti in zares dobra "rušiteljica" stereotipov o spolni zavrtosti Slovencev, tako da cilj, ki si ga je uredništvo zastavilo (postati prvi vir informacij o spolnosti) res ni več daleč.

Če ste še vedno med "nejevernimi Tomaži", se prepričajte sami!

Slike: (c) Spolnost.com (izseki iz strani)

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Spolnost.com - thumbnail

Spolnost.com