.. / / / 02.11.1998

Študentsko življenje je žuranje

Ko se enkrat mulc oz. mula odločta, da bi šla študirat se jima še sanja ne, da je študentski lajf približno stoinpolmiljonkrat boljši od tist'ga, kar so doživljal v srednji šoli. Misl'm, hude razlike ni, najbolj očitna je ta, da starci, k so v srednji težili ob odhodih med tednom, potem ko si enkrat na faksu preprosto obmolknejo. Niti glasu, če greš ven v torek, v sredo, v četrtek, samo da pridno hodiš na predavanja. Ampak ne za vedno ...

Pru' mesec je jasno vse bolj tko-tko. Ne veste čisto, kje se kej dogaja, kam je treba jet, tu so vam v pomoč znanci iz višjih letnikov, ki vas fazane z lahkoto popeljejo v svet ultimativnega žura. Tisti, ki pa niste iz Ljubljane pa ste v Študentu, pa ste tako al' tko razpuščeni do amena. Kar je super, ne!

Prvi mesec je ponavadi za vse precej mučen, ker vam ni jasno niti, kaj je to za en urnik, ki so vam ga skupaj z indeksom predali v prvih dneh niti, kje je ta in ta predavalnica, edino kar ste odkrili je študentska kantina, oz bife. Tu je ponavadi kafe zlo pocen, da lahko posedite ob njem med predavanji, po njih pa se odpravite še na zares pocen' pivo. Tam zveste za vse dobre žure, ki se dogajajo in tako ste pripravljeni na večer.

Vsak ta prav študent ve, da je četrtek študentovski dan in je res kul, vsak zares taprav študent pa ve, da sta super študentska dneva še sreda, torek, nihče pa ne ve, da sta študentska dneva še nedelja in ponedeljek, čeprav se vsem dozdeva, da je tako. Zares tapravi študenti vedo tudi za vse boljše žure v mestu, prirejajo najboljše žure v mestu in so enciklopedija žurerskih znanj, ki jih vsak frišn bruc več kot potrebuje.

Zelo cenjeni so žuri po sobah študentskega naselja, najbolj pa jim to uspeva na Gerbičevi in v novih objektih v Rožni. Ostali imajo v sobah precej manj placa, ampak jih to nikakor ne odvrne, da se včasih zbere v kakšni od njih celo nastropje. Kdor pa slučajno živi pod sobo, kjer stalno prirejajo žure, je edini način, da preživi ta, da gre na žur. Ja, taki primeri se dogajajo in še tako pridni študentje postanejo prave žurerske zveri, če slučajno živijo pod njimi ...

Če se hoče kakšen vpadnik pojaviti na takšnem ultimativnem študentskem žuru, je recept za iskanje več kot preprost: zapelješ, oz. kakorkoli že se transportiraš do najbližjega Študenta in postaviš ušesa v iskalni položaj (skratka malce bolj intenzivno poslušaš) in brž, ko zaslišiš kakšno glasbo, kitare, razbijanje, tuljenje, bruhanje ipd, se takoj odpraviš v smeri zgoraj omenjenih zvokov. Da te študentje ne bodo čudno gledali, se opremi s nekaj litri vina, ki jih boste tako ali tako spili v prvih nekaj urah in z izgovorom, da iščeš tega-pa-tega, k živi v tej-pa-tej sobi in, da si povabljen na njegov žur. Seveda ne pozabi omenit, da imaš s seboj deset litrov vina in uspeh je zagotovljen in vstop v svet ultimativnega študentskega življenja bi moral biti zagotovljen. Kvaliteto žura lahko meriš z mačkom naslednji dan ...

Ko se končuje prvi mesec predavanj, se ponavadi kar naenkrat pojavijo prvi volilni plakati, ki te, študenta-ko, vabijo, da se udeležiš volitev. Seveda te politika čisto nič ne briga, vendar pa so volitve v višjih letnikih zelo čislan dogodek. Prvič zato, ker lahko upate, da se bo vaš študentski standard dvignil za kak procent (sanje), drugič pa zato, ker so bolj kul volilni štabi že zdavnaj ugotovili, da so najboljši volilni cilji: žur, žur in še enkrat žur. Zato se parkiraj pred volilnim štabom, ki ponuja kar največ alkohola, obljubi, da boš za njih volil, če bodo zrihtal več žurov, in pojdi do drugega štanta z alkoholom, kjer ponoviš da boš za njih volil, če ...

Po obisku vseh dobrih ponudnikov alkohola se je najbolj pametno ustalit? pri tistemu, ki že v bližnji prihodnosti obljubljajo kakšen kul žur, koncert,... in tam prebiješ toliko časa, da te ne napodijo. Velika verjetnost je, da bo takrat ura kazala že krepko čez poldne, kar pa pomeni, da se skupaj s sošolci odpraviš do Študenta, kjer okupirate sobo največjega piflarja v razredu in si priredite žur. Vsaj do takrat, ko se v mestu ne začne kaj bolj kvalitetnega dogajati.

To bi bilo, kar se volitev tiče, vse. Naslednja žurerska postaja so nedvomno brucovanja. Taveliko brucovanje je zadnja leta ponavadi na Gospodarskem razstavišču, kjer igrajo vsi tabolš bendi tisti hip. Nikakor pa to ne bo zadnje brucovanje, saj si ga prej ali slej omisli prav vsak oddelek naše ljubljene Univerze. Spoznavni večeri so se v dobri meri že iztekli, vendar pa ni vrag, da se ne bo našel še kakšen. Vendar pa se s tem študentski žur še ne konča.

Primarni študentski dan je poln takšnih in drugačnih študentskih žurov, na prvem mestu pa naj tu omenim K4, letos pa je s koncerti ob četrtkih prijetno presenetil tudi Hound Dog. V Ortu lahko vsako sredo (in kakšno soboto) uživate ob koncertiranju raznoraznih bendov. No, K4 ponuja pester program čez cel teden, več o vseh dogodkih pa na strani .

Bolj ko se bo koledar približeval koncu leta, več bo prednovoletnih žurov, takšnih in drugačnih, brucovanj, koncertov, ... Ja. Strokovni termin za to prednovoletno rajanje je: Veseli december. To pa bi bilo o študetnskem življenju oz. žuranju zaenkrat, poudarjam, zaenkrat tudi vse, ko pa bo sneg skopnel, pa bomo pisali o Bujti repi, Cvičkariji in ostalih pomembnejših spomladanskih žurih, še prej pa o vseh zares zimskih. Z vami je bil dopisnik The D, lep pozdrav in nasvidenje.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.