.. / / / 16.11.1998

Usoda mladega slovenskega banda

Vsi tisti, ki mislite, da Ljubljana (ostala Slovenija se temu pridružuje) ni sposobna skonstruirati in ustvariti dobrih novih bendov, se nekako rahlo motite. Dobri bendi v Ljubljani tega ne razglašajo. Poznate rek, da tiha voda bregove dere! Žal mora biti ta tiha voda včasih močno glasna, da kaj doseže. Nekateri se preklemano trudijo ...

Ljubljančani smo neverjetni. Res. Pod nos se nam podvaljujejo odlični mladi, sveži in novi bendi, mi pa denar stran mečemo za kvazi dance skupine, ki jim bo prihodnost usahnila še preden se bo orenk začela. O njihovi veliki želji uspeti v tujini pa sploh ne gre izgubljati besed. Je tut slučajno ni videti.

Malo drugače je pa stanje pri neuveljavljenih skupinah. Dobro poznam eno, ki bi lahko konkurirala svetovni glasbeni sceni, a se njihove demo posnetke meče v koš. Fantje so vložili ogromno denarja v snemanje prvenca, dobiti dobrega producenta in vse skupaj posneli v Studiu Tivoli (CD v angleščini in CD v slovenščini). "Fino" bi si mislil povprečen človek. A nadpovrečen bo vedel, da je treba CD založiti, kar zahteva dodatne kupe denarja (govorim o desettisočih markah) ali pa založniško hišo.

V Sloveniji jih je kar nekaj, a kaj ko so njihovi pogoji bodisi nesprejemljivi (fantje so za snemanje vložili denar iz lastnega žepa in bi (prepričani v uspeh, ne zaman!) radi dobili vsaj vložek povrnjen) ali pa preprosto raje založijo kaseto Heleni Blagne ZAMAN, ki jim bo prinesla tista dva milijona, kot pa da bi se trudili in 'odkrili' kako resnično dobro skupino. Raja pa medtem nori na koncertih, zna besedila na pamet in cuka za rokav člane benda, kdaj bodo ruknili ven že ta CD.

Jah, Siddharti, tako kot ogromno drugim ostalim bendom, sreča in denar pač nista naklonjena. Siddharta je skupina, ki je uspešno začela svoj zmagoviti pohod po ljubljanskih srednješolskih žurih in počasi pilila svoje komade, jih pomešala s priredbami in ustvarila repertoar, ki se ga Rok'n'bend lahko sramuje, pa so izdali že nekaj malega CD-jev.

Fantje so posneli ploščo, mislim da je 8 skladb slovenskih, ena je v angleščini, avtorske glasbe. Kot že rečeno, sedaj besno iščejo založnika, medtem pa si pridobivajo oboževalce po ljubljanskih lokalih. Tako so imeli enega prvih večjih samostojnih koncertov letošnjega junija na festivalu vročičnih noči v Hound Dogu (poželi so huronski aplavz), vmes so bili izbrani za na CD Pomp-a (nastopili naj bi celo na tivolskem Pompu, a so svoj čas zaradi organizacijskih pizdarij raje prepustili drugim), bili so predskupina znanim izvajalcem, skratka bili so aktivni.

Bum so naredili tudi na prvem rojstnem dnevu Kluba Hound Dog, kjer so kljub prehlajenosti celotne skupine spravili občinstvo v plesno ekstazo, ob 3h zjutraj naredili še mini koncertič (folk je pač hotel še) in potem verjetno popadali dol. Glasilke so vsekakor potrebovale počitek. Tole zadnjo soboto so si privoščili še koncert v The Brewery Pubu in zopet poželi čast in slavo. Saj si jo tudi zaslužijo. Poleg tega band sestavljajo sami mladi fantje, s telesci za modele (btw. pevec in kitarist Tomi se z manekenstvom že nekako trudi).

Simpatični, mladi, s pravimi glasilkami, hitrimi in ustvarjalnimi prsti in dobrimi idejami. Ma da jim rata. Na njihovi strani je že kar nekaj zvenečih imen (žal očitno še vedno premalo). Tako jih podpira skupina Sausages (predvsem pevec Gorc), Katarina Čas jih je (neuradno) že vabila v Podmornico (kar so prijazno odklonili dokler ne izide CD), na koncertih pa nas zadnje čase preseneča tudi kar nekaj fotografov in reporterjev. Mogoče se za fante celo kaj premika.

Vsekakor je Siddharta ena redkih ljubljanskih skupin, ki je vredna poslušanja. Če ste jih zamudili na zadnjih koncertovanjih, glejte, da jih ne zamudite več. V sredo naj bi nastopili v Orto baru, za nadaljnejše informacije pa se obrnite v Klub Hound Dog, kjer je Tomi bartender (ta skuštran) ali povprašajte pri šanku. Če pa bi radi slišali kak njihov komad, takisto zatežite kelnarjem, Hound je eden redkih lokalov, ki ima njihov demo posnetek. Dokler bodo slovenske založbe raje skrbele za odpisane riti, se bomo pač morali zadovoljiti z demo posnetki ali žuranjih na koncertih. GO SIDDHARTA!

OPOMBA: Glede na datum članka so se Siddharti vremena zjasnila. Na začetku njihove kariere (glej datum) pa so bil stvari tako klavrne!!!

Sabina Smodej - avatar

Sabina Smodej

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 12.10.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 3 člankov.

Siddharta (foto: arhiv skupine) - thumbnail

Siddharta (foto: arhiv skupine)