.. / / / 12.12.2000

Zabranjeno pušenje predstavili svoj nov material

V soboto, 9.12.2000, sem bila priča legendarnemu (in še vedno ustvarjalnemu) rock bendu bivše Juge. Zabranjeno pušenje so bili gostje v Orto klubu, kjer se pogosto zvrstijo znameniti glasbeniki oziroma znani in nepozabni bendi oz. skupine.

Kot je bilo pričakovati, se je v dvorani trlo obiskovalcev. Nekako ob 10.30 so na oder prišli mladi perspektivni rockerji iz Zagreba z imenom Vatra, katerih igranje je močno asociiralo na glavne akterje večera pred kakimi 15-imi leti, v svoji začetni fazi kariere. Skupino so sestavljali štirje glasbeniki. Igrali so zaneseno in temperamentno nekako pol ure, ravno toliko, da so zagreli publiko.

Na oder pa je prišla skupina 80-tih, Zabranjeno pušenje, brez govornega uvoda so prijeli za instrumente in zaigrali: Sejo Sexon (vokal in kitara), Sejo Kovo (kitara), Bruno Urlić (klaviature, violina), Dragan Bobić (bas),
Branko Trajkov (bobni) in Elvis J. Kurtović (spiritual adviser, rap).

Zabranjeno pušenje so nam postregli s svojimi skladbami in to od začetka njihovega ustvarjalnega obdobja s prvega albuma z naslovom Das ist Walter. Priljubljene skladbe tega albuma so odmevale iz ust množice pod odrom, med njimi tudi Anarhija all over Baščarsija, Abid, Kino Prvi maj, ... Iz drugega albuma Dok čekas sabah sa sejtanom so z izpiljenim uigranim, mojstrsko dovršenim muziciranjem v njihovem žanru odigrali Sabah sa sejtanom, Ibro Dirka, Nedelja kad je otišo Hase in druge. Ves koncert je potekal v smislu njihovega šova, s smešnimi zgodbami in kot največje presenečenje koncerta je bil njihov gost Elvis Kurtović, ki je začel s stavkom za mlade: "Ne gutajte narkotike, raje se lotite motike".

Recitiral je novo pesem z njegovega novega albuma Agent tajne sile. Koncert so pripeljali do samega vrhunca, publika jim je navdušeno sledila in z njimi prepevala glasno, udarno in prežeto z bosanskim melosom. Njihovo igranje in šovovsko razpoloženje je bilo neutrudno. Napovedali so tudi tekmovanje v največjem odpiranju ust. Izbrali so zmagovalca Perota, ki so ga povabili na oder. Sejo mu je, glede na zmago, zastavil še vprašanje: "Ajde Pero, kaži nam, od kada se baviš sa time športom, u odpiranju usta." Pero je odgovoril, da odkar mu je mama porinila flašico v usta ... Pero si je tako prislužil njihov CD, Zabranjeno pušenje pa so še naprej žgali po inštrumentih, kot da tega večera ne bo konec. Nepretrgoma so igrali tudi novejše skladbe (z novih albumov: Fildžan viška, Hapsi sve, ...)

Proti koncu je Sejo predstavil člane benda, tako da je vsak na svoj instrument zaigral bis, publika pa je s ploskanjem, žvižgi in vpitjem navdušena vzklikala, čisto na koncu koncerta -- ne da bi sploh opazila, je bila ura že 1.30 -- pa smo navdušeno vpili "hočemo još" in to temeljito podkrepili s ploskanjem. Vrnili so se na oder in zaneseno s čutom odigrali šopek rock skladb ex Yu nostalgije.

Marina Horvat - avatar

Marina Horvat

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 11 člankov.