v rubriki dogodki:
.. / / / 01.06.2004

Akustični Skat in Tinkara Kovač

V sklopu prireditve Pejmo se maja(t), ki je zadnje štiri dni potekala v Domžalah, smo si lahko v četrtek kot uvod v celotno dogajanje ogledali dva zanimiva nastopa, dva akustična nastopa. In če so za Tinkaro Kovač akustični koncerti nekaj skoraj vsakdanjega, za mlado skupino Skat tega ne moremo trditi...

Domžalski KD Franca Bernika je bil v četrtek presenetljivo slabo obiskan, kar je velika škoda, saj so mnogi zamudili da odlična akustična nastopa. Sam se nastopa skupine Skat kar malo bal, saj v zadnjih šestih mesecih niso pokazali bistvenega napredka, tokrat pa so se pripravili in pošteno presenetili.

Skladb, ki jih je moč najti na prvencu Nasedla ladja niso zgolj oklestili, temveč so jih kar pošteno prearanžirali in vnesli nekaj novih instrumentov ter tudi vokalov. Tako smo slišali harmoniko (bravo, Primož), ki je dala glasbi odličen, nekoliko šansonjerski zvok, pa klasični klavir (Neža, ki sodeluje na vseh koncih), ki se odlična vklopi v zvok namesto klaviatur, hkrati pa je bilo kar nekaj skladb popestrenih z dodatnimi pevkami in pevcem.

Akustična kitara (izvrstni Rok) je bila odigrana odlično, z nekaj več solističnimi vložki, bobni (Jure, ki je komaj zacelil poškodbo roke) zanimivo jazzy, bas (karizmatični Niko) je vse skupaj lepo zaokrožil. Pevka Maja je bila tokrat nekoliko bolj umirjena, kar pa se je glasbi lepo podalo in nasploh nastopu. Skratka, odlično in iskreno upam, da bo skupina nadaljevala v tej smeri.

In Tinkara Kovač? Prišla je skoraj naravnost iz Zagreba, kjer je skupaj z legendarnimi Jethro Tull navdušila precej strogo in izbirčno hrvaško publiko, osebno me je presenetila, saj je ni spremljal zgolj kitarist Danijel, temveč tudi basist Ročko.

Podobno kot na običajnih koncertih se je sprehodila skozi repertoar vseh štirih plošč in za zaključek predstavila še skladbo Madame Guitar, ki smo jo že slišali tudi v Cankarjevem domu. Po pričakovanjih je bilo flavte v zvoku ogromno in to ne več le kristalno čistega zvoka, temveč tudi tistega nekoliko bolj umazanega, ki ga prakticira in uteleša Ian Anderson.

Na odru je bila Tinkara izredno energična in tudi maloštevilno občinstvo je to znalo ceniti in sprejeti, z mnogimi instrumentalnimi improvizacijami pa sta navdušila Danijel in Ročko. Vsaj tiste, ki smo vse to videli in slišali, ostali pa le izkoristite naslednjo priložnost.

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Tinkara s flavto - thumbnail

Tinkara s flavto