v rubriki dogodki:
.. / / / 29.04.2005

Neprepričljiva Olivija

Orto fest gre h koncu in med nastopajočimi v zadnjem tednu so bili tudi Olivija - z vseh vetrov zbrana zasedba vrhunskih glasbenikov, ki pa spodaj podpisanega tokrat ni prepričala.

Olivija je lani izdala ploščo Med moškim in žensko, na katerem se je zasedba zbrala z zrelim in brezhibnim ter predvsem samosvojim videnjem Glasbe - prepletli so pop, jazz, rock, etno, blues, heavy metal, hip-hop in še kaj. Prepričali so Jureta Longyko, da jih je povabil v Izštekane in tudi tam navdušili.

V torek, 26. aprila, je 7 članska zasedba stopila na oder Orto bara, kjer niso nastopali prvič. Zasedba spremenjena - na bas kitari Jure Lopatič, Gal Gjurin predvsem za klaviaturami in včasih za mikrofonom. Na odru in tudi v skupini ni več Boštjana Gombača. In prav danes sem izvedel, da se poleti od skupine poslavlja tudi Severa Gjurin.

Skupina je repertoar sestavila predvsem s skladb s prvenca, zaigrali so tudi nekaj novih skladb - ki naj bi še letos z novo pevko izšle na novi plošči - in zaigrali so tudi priredbo Neila Younga Harvest Moon. Mnoge skladbe so bile pretirano razvlečene in vsaka instrumentalna improvizacija je spominjala na prejšnjo. Delovalo je, kot da je skupina na odru sami sebi namen in da moramo biti poslušalci počaščeni, da lahko na odru gledamo Olivijo. Pa čeprav vedno poudarjajo, da gre za skupino, ki je nastala kot posledica neštetih jam sessionov.

Vse v redu in prav - na odru so zares stali vrhunski glasbeniki z obilo tehničnega znanja. A včasih tehnika ni dovolj, še posebej če nima šarma in čarovnije, neke nalezljive poslušljivosti. In če primerjam vse skupaj s ploščo in nastopom v Izštekanih, se mi zdi, da so Olivija izgubili prav to. Izgubili so odrsko vedno privlačnega in zanimivega Gombača, ki je zares obogatil zvok, kot ga klaviature ne bodo nikoli in izgubljajo tudi Severo - zelo specifičen glas, ki je prijetno božal ušesa.

Morda je bil kriv nenavaden večer, morda zasičenost z glasbo, morda pa se Olivija premikajo v smer, ki meni osebno ne ustreza, se mi ne zdi dovolj prepričljiva in skratka... upanja še nisem izgubil in tudi Olivijo si bom v živo še ogledal, nisem pa povsem prepričan, če bom naslednjič kaj bolj zadovoljen.

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Olivija v barvah Orta - thumbnail

Olivija v barvah Orta