v rubriki dogodki:
.. / / / 27.06.2012 10:42

Gora Rocka 2012: vsako leto boljši žur

V petek in soboto se je Šentviška gora ponovno tresla v ritmih rocka! Nastopile so številne slovenske in tudi tuje glasbene skupine.

V petek so poslušalci poslušali in prepevali uspešnice skupin Banditi, Zablujena generacija, Niet, Pankrti in Hollywod Rose.

Sobotno jutro se je začelo bolj pozno, saj so se pri večini poznali znaki včerajšnjega žuranja. Popoldan je potekal v znamenju druženja in spoznavanja, odigrale so se številne igre, med drugim tudi odbojka na mivki in balinanje.

Prvi dve skupini, ki sta v soboto zatresli goro, sta bili večini publike neznani. Skupini sta se na festival uvrstili preko predizbora, ki je potekal v Orto baru. Člani skupine Clade za seboj nimajo veliko odrskih nastopov, vendar so kljub temu svoj nastop odigrali suvereno. Na začetku so namreč imeli nekaj smole s strgano struno na kitari. Skupina Clade je tudi zmagala na natečaju za neuveljavljene skupine Gora Rocka 2012, v katerem sta se pomerili skupini Clade in After Burn. Zmagovalci so prejeli 8 ur snemanja v studiu Vala 202 in spletno stran v vrednosti 1000 eur.

Druga skupina iz predizbora pa je bila že prej omenjena After Burn. Fantje so odlično preigravali znane rokerske pesmi skupin Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple in Neila Younga in s pesmimi marsikoga izvabili iz šotora. Pred odrom se je nabralo kar nekaj poslušalcev, ki so glasno prepevali ob starorockersih vižah.

Skupina Backstage je s svojim nastopom naredila pravi punk žur. Na slovenski glasbeni sceni fantje preigravajo že od leta 2001. Med drugim so v svojem enournem nastopu oddigrali tudi dokaj znano pesem Nov dan, nov svet.

Sledil je nastop skupine Mi2, ki so kot vedno pred oder privabili številne poslušalce. Množica je prepevala njihove najbolj znane hite, kot so Zbudi me za 1. maj, Najrajši sn pa s teboj pil in Brigita (z ulice Maršala Tita), na našo žalostpa niso odigrali pesmi Črtica, Oda gudeki in Teta Estera. Fantje iz skupine so naredili res dober žur, tako da je njihov nastop kar prehitro minil.

Pod odrom je primorsko skupino Zmelkoow čakala že dobro ogreta množica ljudi, ter skupaj z njimi prepevala njihove hite: Bit, Batman, Poredni gosti in Yo!. Njihov nastop pa so si obiskovalci nekoliko slabše ogledali, saj tehniki niso bili ravno radodarni z lučmi.

Sledil je še uro in pol dolg nastop zagrebških legend Prljavo kazalište. Podivjana množica jih je sprejela z navdušenjem. Vsem poznane pesmi, kot na primer Kiše jesenje, Mi pijemo, Ne zovi mama doktora in Sve je lako kad si mlad so odmevale po gori. Jasenko Houra in Mladen Bodalec sta skupaj s skupino izvedla zelo energičen in doživet nastop. Z eno besedo lahko rečem samo: super!

Kot zadnji pa so na oder letošnjega festivala Gora rocka 2012 stopili še fantje iz Rijeke, Let 3.

Po koncertih smo si privoščili še legendarni pol metrski hot dog, ki pa letos na žalost ni imel hrenovke, ampak klobasice. Vse pohvale gredo tudi organizatorjem, ki iz leta v leto pripravijo boljši žur.

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

Gora Rocka 2012: vsako leto boljši žur - thumbnail

Gora Rocka 2012: vsako leto boljši žur

Foto: Damjan Cilenšek / Vini