v rubriki dogodki:
.. / / / 01.06.2001

Več kot le glasba: Intensity in Low Punch v Ilirski Bistrici

Pred kakšnimi štirimi leti so se Intensity, takrat v družbi švedskih sonarodnjakov Misconduct, prvič mudili v ilirskobistriškem MKNŽ-ju. Kot kaže jim klima pri nas precej ustreza, še bolj pa odziv na njihove nastope, saj so se v okviru tokratnje turneje že četrtič vrnili v Slovenijo. Foto in audio utrinke z njihovih prejšnjih gostovanj pa je moč zaslediti na njihovih ploščah.

Celoten večer v MKNŽ-ju je bil tokrat obarvan glasbeno politično, tako skozi sporočila v glasbi, kot pred koncertom s projekcijo antiglobalizacijskih demonstracij v svetovnih prestolnicah.

Kot nadaljevanje projekcij so oder prvi zasedli Low punch, ki se tematsko skozi besedila precej navezujejo na prej videne filme s kritiko kapitalizma, izkoriščanja, nestrpnosti, homofobije,... Kratko, jedernato in jezo z podporo občinstva oz. kar med občinstvom. S številom koncertov se veča udarnost in kohezivnost benda, na obzorju pa je tudi že nekaj pesmi.

Veliko število ljudi pa so ta večer prav gotovo privabili tudi Intensity. Tokrat so prišli okrepljeni z dodatnim kitaristom in novo ploščo (The Ruins of Our Future), svežo izdano tik pred turnejo in premierno predstavljeno. Band se z leti ustranjno drži svojih hard core punk korenin. Skozi besedila se kaže politični aktivizen in ozaveščenost, kar pevec še dodatno poudarja v premorih med komadi.

Zvok pa morda še za odtenek bolj surov na račun odsotnosti melodije, ki je bila bolj prisotna v njihovem začetnem obdobju. Nastop pa že kar klasično dinamičen in udaren, še bolj pa publika, ki jih je šele po par bisih pustila z odra.

Kot kaže je hard core tudi v novem tisočletju preživel, tako v svoji prvotni obliki kot v različnih novih smereh, ki so se razvile skozi čas.

Foto: Domen Repnik

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

Folk divja v MKNZ - thumbnail

Folk divja v MKNZ