v rubriki dogodki:
.. / / / 19.12.2004

Hiša in trenutki čudovitega večera

Skupina Hiša se je v soboto, 18. decembra 2004 predstavila na tradicionalnem koncertu v rodnih Trbovljah s starejšimi skladbami, ki jih je moč najti na vseh šestih njihovih ploščah, zbirki njihovih skladb Trenutki 1992 - 2002 in celo z novimi skladbami.

Kvartet Hiša se je na svojem tradicionalnem koncertu predstavil v recimo standardni luči, čeprav pri njih ni prav nič standardno, predvidljivo in dolgočasno. V dobri poldrugi uri programa smo slišali veliko skladb iz preteklih deset let in pa na presenečenje prisotnih tudi dve novi skladbi.

Skladbo Galeb je vodja skupine Andrej Guček predstavil sam, ob spremljavi akustične kitare, gre pa za enkratno skladbo s čudovitim besedilo in enkratno vokalno interpretacijo. Druga skladba nosi pravljičen naslov Pale in tudi vsebina je pravljično realna, vokalne harmonije pa močno spomnijo na legendarni super kvartet Crosby, Stills Nash & Young. Dve odlični skladbi, za katere zgolj upam, da nam nanje ne bo treba čakati kar dve leti do naslednje plošče?!

Sicer pa so predstavili železni repertoar tudi prearanžiranih skladb, glede na njihovo izjemno zakladnico pesmi pa sem osebno seveda pogrešal vrsto ravno tako odličnih skladb. A obstajajo skupine s prav neverjetno zakladnico skladb in vsakemu je jasno, da na vsakem koncertu ni mogoče slišati vsega.

In Hiša je ena tistih skupin. Hkrati spadajo med tiste skupine, ki nikoli ne razočarajo in ob katerih glasbi vsakič znova ostaneš brez besed. Skupina, ki jo morate slišati (zares slišati), da bi razumeli, kaj je v njihovi glasbi in njihovih zgodbah tako posebnega.

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Silhuete - thumbnail

Silhuete