v rubriki dogodki:
.. / / / 29.03.2002

Ski mega trip: Golden Slope 2002

Namenili smo se prečekirat osem hudih evropskih smučarskih resortov, se pravi šli smo osmim vrhunskim šmučarskim izkušnjam naproti. Ko človek zbira vtise in se spominja, kaj in kako je potekalo potovanje, zagotovo najprej pozabi, kako se je vse skupaj začelo oz. kakšni feelingi so nas obdajali, ko smo zarezali v prvi kilometer. Tedaj je bilo še vse precej negotovo, še posebej pa seveda bolj v pričakovanju dobre zajebancije in ne napornega mentalnega in fizičnega treninga.

Tako kot lani, je tudi tokrat Saga Institue v sodelovanju z nekaj drugimi famoznimi mini korporacijami pet novinarjev spravil - najprej - v največji avtodom iz proizvodne linije novomeške znamke Adira Mobil, ki je zdaj na osnovi kombija Mercedes CDi 316: premikajoči se dom na štirih kolesih - (vsaj) za 3 tedne.

Smer je bila znana - Francija in nato Švica. Prava odločitev. In res. Če mi kdo dandanes tolmači, da je svoje smučarske dni zapravljal v Avstriji in Italiji - le! Ni je smučarije pri Haiderju in Berlusconeju, ki bi se lahko primerjala z najbolj razvitima smučarskima deželama na planetu.

Les 2 Alpes
Huda scena, ogromno smučišče z vsevrstnimi progami. Za vse. Za škorce in tudi za najhujše fanatike. Zajla te potege tudi krepko na 3000m, kjer se razdaja tudi ledenik. Dovolj zanimivo konfuiguriran teren, veliko žura in nasploh življenja v vasici pod pistami in skupni vtis - zelo pozitiven.

/1. mesto v kategoriji Most Advanced Resort/L'Alp d'Huez
Spet eno čarobno mesto na višini, da je veselje. Spet zelo razgibani tereni, dobro speljane proge, prostrano in široko zasnovana urbanistika, kar daje mesetcu prej značilnost zdravega mesta, kot pa utesnjene gorske vasice. Tereni pa so vseeno bolj položni kot strmi. Začetniki bodo smučišču še kako hvaležni. Tudi po smučariji ni dolgčas. Šola vožje po snegu in letu!

/1. mesto v kategoriji Best Family Resort, v vseskupnem seštevku, 3. mesto Golden Slope 2002/Les Arcs
Nekaj čarobnega. Smučišče je razdeljeno na tri dele, od katerih je prvi na 1600, drugi na 1800 in tretji na 2000 metrih, kar pomeni, da lahko za splano lokacijo izbirate med tremi nivoji. Centri so med seboj kakopak tesno žičnično in tudi vlakovno povezani, tako da je kruzanje in bluzenje po enem, nato drugem in tako naprej zelo priporočljivo. Ne postane dolčas, pa če si tam cel mesec. Les Arcs je zibka francoskega boardanja, zato je za te disciplinaše tukaj še posebej fletno. Prav tu tudi tolčejo svetovne rekorde v hitrostni smuki, ki se je lahko lotite tudi sami; vsak šestnajstletnik pa s posebno opremo in daljšimi smučmi brez nevarnosti lahko pošpona tja do 160 km/h. Speed ti izmerijo in ti ga kot dokaz črnonabelem tudi izročijo v dar - da se pač hvališ do konca lajfa. Smučišče z 200 km prog ima eno dolgo kar 7 km (višinska razlika od 3200 do 1100), prav tako pa tudi kar 18 črnih, ergo - hudi mojstri so na oz. pri svojem. Off piste so bajne. V dolini imamo mesto Bourg Saint Maurice (z finim avto kampom), kamor vas od vsepovsod pripelje tudi francoski hitri vlak. To pa še ni vse. Gradi se tudi 4 mestece v tem sklopu, to je Les Arcs na 1950m višine nad morej. In še. Za božič leta 2003 bodo odprli povezavo z La Plage, in to bo največja gondola na svetu, saj bo v dveh nadstropjih naeknrat lahko prevažala kar 300 ljudi.

/1. mesto v kategoriji Most Friendly Resort in tudi zmagovalcev skupnem seštevku - Golden Slope 2002/La Plagne
Tudi tu je situacija glomazna, prepričljiva, slikovita, zelo fensi, z off pistno opcijo, tuneli, in še marsičem. Razvejano smušišče, da te kap. Ob vznožju glavnega hriba je tudi bob steza, ki jo je uporabljalo tekmovalstvo na Olimpijadi v bližnjem Albertvillu. Med skrajnima hotelskima oz. apartmajskima naseljema vozi mestna gondola, in to vse do 1h zjutraj. Vse infrastrukture je ful. Zelo prijetno in veselo razpoloženje na vsakem koraku. Najboljša proga se imenuje Hara Kiri.

/1. mesto v kategoriji Best Ski Fun Resort/Crans Montana
Smo že v Švici. Dve vasici povezani v eno so totalno mondena scena, kjer na dilah lahko vidiš celo kakšno princesko z bodygardi. Smučišče je vrhunsko. Tako po urejenost, kot tudi po konfiguraciji. Boardarji in tudi ostali imajo lahko veliko off piste veselja, marsikdo od premožnejših bo veliko stavil na blazen shopping, ki ga lahko zanjate v 160 butikih. Tam je vse. Prevsem mislim s tem na post smučarske aktivnosti, med katerimi smo z užitkom čekirali snow-biking. Lajfa v mestu je bolj malo, pa saj smo v varianti, ki je bolj pisana na kožo umirjeni in starejši populaciji. To pa še ne pomeni, da svojevrstnega mirnega užitka ne morejo poiskati tudi adrenalinci.

/1. mesto v kategoriji Most Prestigeous Resort/Verbier
Znamenite 4 doline se raztezajo na tako silovito velikem kosu ozemlja, da če je komu do tega, da obrne oba skrajna robova tega resorta, ki ima vsega skupaj kar 460 km prog, potem naj se pripravi za to pot zapraviti cca. 2 dni. Monte fort, najvišja točka je dosegljiva z gondolo na višini 3300m. Proge so izvrstno urejene, city je prijazen, drag, monden, fensi. Folka je od vsepovseod in kar dosti ga je. Arhitektura in infrastruktura, ki sodita tako zraven samega smučišča, kot tudi zraven vsega kar se dogaja po smučariji, je very very cool.

/1. mesto v kategoriji Best Apres Skis Resort/Saas Fee
To pa je pravi gorski biser. Vasica pod glomaznim ledenikom, kjer je motorni promet prepovedan. Urejenost na najvišji ravni. Vse štima, vsi so prijazni, precej je gostov iz vseh koncev sveta. Smučarija pa je prav tako ultra super. Gonodle in vlak - najviške ležeči zobati vlak na planetu! - te potegnejo tudi na 3500, kjer se lahko nafutraš v najvišje ležeči vrtljivi restavraciji na svetu. Prav v Saas Feeju se je snemal tudi spot za pop klasiko Last Christmas. Po smučanju je aktivnosti do onemoglosti. Bob, sankanje, zajebancija tako ali drugače. V globinah ledenika je na ogled čaroben muzej, ki je de facto izklesan v ledeno tkivo. 100 km ski prog, tudi off piste so slastne. Če presmučate celo sceno v enem šusu od zgoraj do dol, ste za sabo pustili 1800 m višinske razlike. Boarderji bodo presrečni. Idila, ki se išče in hvali!

/1. mesto v kategoriji Most Trendy Resort ter 2. mesto v skupnem seštevku za Golden Slope 2002/Gstaad
Še en šviceraj na top nivoju. Resort za bogatune, v prvi vrsti. Spet popolna alpska idila, ki pa je najprej nizkogorska, saj je večina od tridelnega smučarskega paradiža speljana po vršacih okorg slikovite vasice, nad katero dominira mogočen hotel Palace s prepoznavnim grajskim pročeljem. Štacun v katerih je doma roba tipa Rolex, Chopard, Tiffany seveda spet ne manjka, vsi so bolj ali manj mirni in ni nobenih pizdarij. Vse skupaj je seveda bolj namenjeno domačinom, malo zavrtim Švicarjem in uglajeni gostujoči klienteli. Na smučišča pa kljub temu uletava veliko mladine iz bljižnih švicarskih mest, tako da je v vsakem primeru vedno veselo, čeprav se zdi, da so smučišča prav zaradi svojih geo razsežnosti vseskozi kar prazna. Posebnost je ledeniško smučišče na prelazu Cote de Pillon, ki je popolnoma novo, vrhunsko opremljeno, ima ful dolge proge in je speljano v tri mistične, a ogromne doline. Da ti zastane dih.

/1. mesto v kategoriji Most Traditional Resort/Bilo je fino, komaj čakamo Golden Slope 2003!

Sponzorji:

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Ker je presti˙na Crans Montana vselej izrazito internacionalisti˙na - thumbnail

Ker je presti˙na Crans Montana vselej izrazito internacionalisti˙na