v rubriki dogodki:
.. / / / 03.05.2005

The Bitch Boys so zaključili Ortofest

Vsake lepe stvari je enkrat konec in tako se je žal iztekel tudi letošnji Ortofest, ki je ponudil obilo odlične in raznovrstne glasbe. Zaključili so ga slovenski surf rock prvaki - The Bitch Boys...

The Bitch Boys so zagotovo ena najbolj, če ne najbolj ustvarjalna glasbena zasedba v Sloveniji, saj so v relativno kratkem času obstoja izdali že tri uradne plošče - približno 70 pesmi, sodelovali na številnih mednarodnih kompilacijah in že ustvarjajo novo glasbo!

In ta enkratni kvartet - Robi in Dado kitara, Murgl bas in Markan bobni - nam je vse to serviral na sobotnem koncertu... slišali smo nekaj skladb s prvenca ... In Heat, pa obilo izvrstnih predelav z Behind the Hound Dog walls in Ride the first wave, slišali pa smo tudi eno zelo svežo skladbo. Vas pa izzivam, da obiščete njihov naslednji koncert in sami ugotovite katero. Presenečeni boste, saj so takrat zavili močno vstran od surfa, rock'n'rolla, klasike in slovenskih ljudskih skladb.

In kaj reči o koncertu? Spominjam se leto nazaj, po koncertu Srečne mladine, ko smo se zaklepetali z basistom Tomažem Urglom in nam je zaupal, da mu je Anže Langus - Dagi (na takrat poslovilnem koncertu s Srečno mladino) povsem uničil željo po igranju. Pa je Murgl v soboto dokazal, kako odličen basist je. In če nekateri menijo, da Markan ne sodi v skupino - pojma nimam, kako bi The Bitch Boys zveneli brez tega zares odličnega bobnarja.

Kitarista sta seveda razred zase. Dado igra enkratne instrumentalne podlage in daje prostor Robiju, ki plete neprekosljive melodije in skrbi, da ti val vzburjenja kot kakšen cunami švigne po hrbtenici od silnega navdušenja.

The Bitch Boys igrajo surf rock in v Sloveniji prodajo morda 100 plošč. A vseeno napolnijo Orto in z vsako skladbo poskrbijo za navdušenje med obiskovalci koncerta. Navdušenje je seveda pogojeno s tem, da se glasbi predajo in da jo igrajo zares srčno in ljudje znajo to ceniti. Pa čeprav nimajo pojma o surfanju, morda niti o načinu igranja surf glasbe. A po njihovem koncertu greš domov dobre volje in si še vsaj naslednji dan široko nasmejan. Zakaj, pa preverite sami!

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Bitch Boys na Ortofestu - thumbnail

Bitch Boys na Ortofestu

Foto: Matic Slapšak