v rubriki dogodki:
.. / / / 07.08.2004

14. Okarina etno festival

14. Okarina etno festival na Bledu, ki se odvija ta vikend v tamkajšnjem zdraviliškem parku, je poleg ljubljanske Druge godbe najstarejši festival tradicionalne glasbe pri nas. Letos pa se bo osredotočil na irsko - keltsko izročilo.

Letošnjo okarino je otvoril Kontrabant, ki vključuje narodne viže iz vseh delov Slovenije.

Za njimi pa še The Tannhill Weavers, ena najpopularnejših škotskih zasedb, ki igrajo tradicionalno glasbo. Njihov glasbeni repertoar obsega večstoletno izročilo: ognjevite instrumentale, krajevne pesmi, izvirne balade in uspavanke.

V soboto, 7.8., bosta festival nadaljevala Frankie Lane in Paul Kelly, glasbena veterana in poznavalca keltske glasbe z Irske. Prvi velja za izjemno nadarjenega kitarista, drugi pa se po mnenju sodobnikov uvršča med največje irske mojstre na goslih in mandolini. Duet je med drugim nastopal z Bobom Dylanom, U2, The Pogues, Emmylou Harris, Sharon Shannon, B.B. Kingom, The Dubliners in drugimi.

V nadaljevanju večera bo nastopila še škotsko-novozelandska naveza Manuhiri, Jordan & Hunter, združba petih glasbenikov z obeh polovic Zemeljske oble, ki ustvarjajo eklektično in enkratno glasbeno zlitje keltskega izročila s tradicijo Maorov in Samoancev.

V nedeljo, 8.8., bo festival zaključila skupina North Cregg. Uveljavili so se kot ena vplivnejših zasedb tradicionalne irske glasbe. Slovijo pa po svežem pristopu do tradicije in živahnih koncertih.