v rubriki dogodki:
.. / / / 04.03.2004

Festival kulture Zahodne Afrike v CD-ju

Po lanski odmevni prireditvi Avstralska pomlad Cankarjev dom letos pripravlja novo celostno predstavitev v našem okolju manj znane kulture, in sicer zahodnoafriške. Tako se bo od 22. marca pa vse tja do 18. julija dogajal Festival kulture Zahodne Afrike z naslovom Polmesec reke Niger, ki bo dodbra prikazal kulturno-umteniški izraz tega dela celine.

Polmesec reke Niger bo tako Slovenijo preplavil z bogatim kulturno-umetniškim dogajanjem iz držav vodenega polmeseca, ki ga v zahodnoafriška orjaška prostranstva dolbe Niger.

Gostili bodo glasbenike, gledališčnike in plesalce, likovne ustvarjalce in literate, predstavili zahodnoafriško kinematografijo, pripravili vrsto strokovnih in potopisnih predavanj ter okroglih miz, na ogled bo tudi več različnih razstav.

PLES

Ponedeljek, 22., in torek, 23. marca, ob 20. uri
Salia nď Seydou: POZIV
Burkina Faso
Koreografi in plesalci: Salia Sanou, Seydou Boro, Ousséni Sako
Glasbeniki: Youssef el Mejjad, Sa?dou Khanza?, Ibrahim Boro, Dramane Diabaté
Scenografija: Fousséni Compaoré; lučno oblikovanje: Laurent Cauvaim; kostumografija: Martine Somé; produkcija: Cie Salia nď Seydou in številni koproducenti
Skupina Salia nď Seydou se je na mednarodnem plesnem prizorišču uveljavila zaradi prepričljive in izvirne ustvarjalnosti. Njihovo umetniško delovanje, v katerem je močno čutiti Afriko, je še posebej zaznamovalo leto 1993, ko so začeli sodelovati s francosko koreografinjo Mathilde Monnier, ki je v plesnem centru v Montpellieru odprla vrata afriškim plesnim ustvarjalcem.
S subtilno, skorajda eterično plesno predstavo Poziv, v kateri se trije solistični nastopi ob živi spremljavi značilnih afriških tolkal in drugih inštrumentov spajajo v eno telo, se bo skupina prvič predstavila v Sloveniji.
Linhartova dvorana

GLASBA

1. april ob 19.30. uri
DJELI MOUSSA DIAWARA, Gvineja
Kora, solistični koncert.
Štihova dvorana

1. april ob 21. uri
MANECAS COSTA, Gvineja Bissau
Manecas Costa je eden redkih glasbenikov iz te zahodnoafriške države, ki se ponaša z vidnimi mednarodnimi uspehi. Kot večina glasbenikov iz te države zaradi nenehnih vojn in neizmerne revščine živi in dela v Lizboni, a je kljub temu svoj mednarodni prvenec posnel v Gvineji Bissauu.
Linhartova dvorana

2. april ob 20.30. uri
KORA JAZZ TRIO
Kora Jazz Trio je zadnji projekt izjemnega gvinejskega glasbenika Djelija Mousse Diaware na kori, tradicionalnem zahodnoafriškem glasbilu. Spremljata ga še glasbenika na klavirju in tolkalih. Igrajo avtorske skladbe, navdahnjene z zahodnoafriško tradicijo, ne manjka pa niti Charlie Parker.
Linhartova dvorana

3. april ob 20.30. uri
BA CISSOKO (Gvineja)
Ba Cissoko in njegova tričlanska zasedba so si v zadnjem letu pridobili naziv najboljše afriške koncertne skupine. Čeprav samo kvartet dveh kor - akustične in električne ? basa in tolkal, uspeva zasedbi z udarnimi ritmi ustvarjati izjemno plesno razpoloženje.
Velika sprejemna dvorana

FILM

KABALA, režija Assane Kouyate (Mali)
XALA, Sembene Ousmane (Senegal)
BAMAKO SIGI KAN, Manthia Diawaras (Mali)
GUIMBA, Cheick Oumar Sissoko (Mali)

POGOVOR O AFRIŠKI KINEMATOGRAFIJI
Sogovornik bo Keith Shiri, vodja afriškega filmskega festivala, ki je vsako leto oktobra posebni del velikega Londonskega filmskega festivala.

LIKOVNE RAZSTAVE

Od 13. aprila do 18. julija
AFRIŠKA SODOBNA UMETNOST
Odkritje sodobne afriške umetnosti
Od odsotnosti pojma umetnosti v Afriki do predstavitve afriških umetnikov svetu v ustrezni primerjavi s sodobnimi zahodnimi umetniki v okviru razstave Magiciens de la Terre (Čarovniki Zemlje) v Centru Pompidou v Parizu leta 1989.
Ljudske slike/podobe Kinshasa Mokéja, Chérija Chérina, Potala Tala idr., slike, ki so jih priskrbele osebe iz tujine ali kolonialni naseljenci, ter dela Chéri Sambe, Bodysa Iseka Kingeleza, Akbadija Kossija, Twinsa Sevena Sevena, ki izhajajo iz Magiciens de la Terre.
Odprtje Zahoda sodobni afriški umetnosti
Ozaveščanje o estetski plati sodobne umetnosti: dela afriških umetnikov, ki živijo na Zahodu in so v svojem delu združili zahodne ustvarjalne procese za predstavljanje afriške problematike: Bili Bijockai, Pascal Marthine Tayou, Meshac Gaba, El Loko (z Beuysom), Sue Williamson idr.
Razstavo pripravljamo v sodelovanju s pariško galerijo Jeana - Marca Patrasa.

Torek, 23. marca, ob 21.30. uri
TOMMY SCHNEIDER
Pogovor z umetnikom in videoprojekcija iz njegovega opusa o Afriki.
DDP, prost vstop

DRUGE RAZSTAVE

Od 29. marca (odprtje ob 18. uri) do 18. aprila
AFRIKA PRI NAS DOMA
Razstava v slovenščino prevedenih afriških leposlovnih del in slovenskih avtorjev, ki pišejo o Afriki, po izboru in s komentarjem dr. Nataše Hrastnik in Sonje Porle.
Klub Lili Novy

Od 1. (odprtje ob 17. uri) do 12. aprila
SREČNA AFRIKA
Razstava reciklažnih igrač otrok iz Gane, Burkina Fasa in Gvineje
Sonje Porle: ZLATA GANA
Razstava fotografij
Drugo preddverje

Od 28. marca (odprtje ob 10. uri) do 4. aprila
Stojnice POŠTENA TRGOVINA (Fair trade) ter zveze majhnih neodvisnih afriških založb AFRICAN BOOKS COLLECTIVE, na katerih bo mogoče kupovati afriško literaturo.
Prvo preddverje

LITERATURA, PREDAVANJA, OKROGLE MIZE

Sreda, 24. marca, ob 19. uri
PESNIŠKI VEČER NIYIJA OSUNDAREJA
Niyi Osundare, eden vodilnih afriških pesnikov, teoretikov in esejistov, dobitnik številnih literarnih nagrad, tudi najpomembnejše afriške knjižne nagrade noma, profesor literature na Univerzi v Ibadanu, Nigerija, in na Univerzi v New Orleansu, ZDA, bo sicer gost na več prireditvah, saj bomo vso literarno dogajanje strnili med njegovim 10-dnevnim obiskom v Sloveniji. Ta večer bomo namenili zgolj branju njegove poezije, saj Niyi Osundare med drugim tudi izjemno nastopa.
V sodelovanju s Cankarjevo založbo, pri kateri bo v marcu izšel prevod njegovih pesmi Zgovorno darilo.
Klub CD

Četrtek, 25. marca, ob 19. uri
NIYI OSUNDARE: O SODOBNI NIGERIJSKI LITERATURI
Predavanje
Niyi Osundare je med drugim tudi profesor angleške literature na Univerzi v Ibadanu, Nigerija, in na Univerzi v New Orleansu, ZDA, in bo za slovensko javnost pripravil predavanje o sodobnih tokovih nigerijske književnosti.
Kosovelova dvorana

Nedelja, 28. marca, ob 19. uri
LITERARNI VEČER
Iz svojih del bodo brali nigerijski pesnik: Niyi Osundare, pisateljica Sonja Porle ter ganska pisateljica Amma Darko.
Amma Darko je bila rojena 1956 v Tamaleju v Gani in odraščala kot posvojenka v Akri. Študirala je na Univerzi za znanost in tehnologijo v Kumasiju. Dlje časa je živela v Nemčiji, kjer se je preživljala s priložnostnimi deli. Leta 1987 se je vnila v Gano in se zaposlila kot davčna inšpektorica. Napisala je tri romane, Beyond the Horizon (1995), ki je sprva izšel v nemški različici Der Verkaufte Traum, The Housemaid in zadnjega Faceless (Brez obraza), ki bo izšel v slovenskem prevodu pri založbi Sanje. Amma Darko se v svoji literaturi ukvarja z vprašanji naivnosti, vraževerja, pohlepa ter socialne in spolne diskriminacije v ganski družbi.
Sonja Porle je slovenska pisateljica in esejistka, ki piše o Afriki. Na Črno celino je prvič potovala leta 1983 in se tja vrača skoraj vsako leto. Od leta 1989 do 1990 je živela in študirala v Gani. Njeni najbolj znani deli sta Barva sladke čokolade ter Črni angel, varuh moj. Živi in ustvarja v Oxfordu.
Klub CD

Ponedeljek, 29. marca, ob 19. uri
ODPISANI IMPERIJ
Okrogla miza
Pri okrogli mizi o afriški literaturi, ki jo bo usmerjala dr. Nataša Hrastnik, bodo sodelovali Niyi Osundare, Amma Darko in Sonja Porle. Razmišljali bodo, kaj je bila afriška literatura nekdaj in kaj je danes, kaj lahko ponudi razvajenemu zahodnemu bralcu ter kako v jeziku kolonizatorja pripovedovati zgodbe izkoriščanja.
Klub CD

Torek, 30. marca, ob 19. uri
ČEZ KOLIKO MEJ MORA AFRIŠKA KNJIŽEVNOST?
Okrogla miza o založništvu afriških knjig
Če je zapisana v plemenskem jeziku in ne v jeziku kolonizatorja, težko zapusti domačo vas. Koliko možnosti ima, da se na prenasičenem knjižnem trgu sploh predstavi? Koliko sodobnih bralcev je zmožnih razumeti in spoštovati njene posebnosti? Jo po koncu neuvrščenosti še uvrščamo na knjižne police?
Sodelovali bodo: Stephanie Kitchen (African Books Collective), Andrej Blatnik (Cankarjeva založba), Jože Hradil, Rok Zavrtanik (Založba Sanje) in Biserka Cvjetičanin, povezovala pa jo bo Tanja Lesničar Pučko.
Klub CD

Sreda, 31. marca, ob 19. uri
Alex de Waal: ČLOVEKOVE PRAVICE IN HUMANITARNA POMOČ V AFRIKI
Predavanje
Alex de Waal je direktor organizacije Justice Africa in avtor odmevnih knjig na temo kršenja človekovih pravic v Afriki, slovenski jasnosti znan kot človek, ki je rešil Toma Križnarja iz etiopskih zaporov. Ob tej priložnosti naj bi v Sloveniji izšla njegova knjiga Politics & The Disaster Relief Industry in Africa.
Klub CD

Sobota, 3. aprila, ob 19. uri
POGOVOR Z ZDENKO ŽEBRE
Pisateljica spominov na petnajst let življenja v Etiopiji in Gani z naslovom Se spomniš Afrike?. Pogovor bo vodila Gabriela Babnik.
Klub CD

Ponedeljek, 5. aprila, ob 19. uri
Georg Klute: TUAREGI
Predavanje
Georg Klute velja za vodilnega nemškega poznavalca tuareškega prebivalstva Sahare. V tej regiji je dejaven od leta 1973, sprva kot spodbujevalec razvoja, sedaj kot etnolog. V devetdesetih je izdelal koncept projekta Severni Mali, jedro nemškega razvojnega sodelovanja z Malijem. Od jeseni 2003 poučuje afriško etnologijo na Univerzi v Bayreuthu.
Kosovelova dvorana

Torek, 6. aprila, ob 19.30. uri
AFRIŠKA SLOVENIJA
Okrogla miza
Kaj slovenski Afričani menijo o Slovencih in Sloveniji.
Klub CD

Sreda, 7. aprila, ob 19.30. uri
ZGODOVINA AFRIŠKEGA NOGOMETA
Okrogla miza
Sonja Porle z gosti
Klub CD
Sreda, 14. aprila, ob 16. uri
Alexis Tengana: OBREDI PODAJANJA IN OHRANJANJA PRIPOVEDI USTNEGA IZROČILA MED PRIPADNIKI PLEMENA DAGARA V SEVERNOZAHODNI GANI
Antropološko predavanje
Dr. Alexis B. Tengan, ganski antropolog, je avtor knjige Hoe-farming and social relations among the Dagara of Northwestern Ghana and Southwestern Burkina Faso (2000) ter knjig Dagara Mythology in Ritual Narration (2004), Ritual, Literature and the Oral Discourse: Creating mythical frames of identity in postcolonial Africa (v tisku).
Obljavljal je tudi številne članke v uglednih monografijah. Poleg svojega obsežnega znanstvenega dela je Alexis Tengan kot predstavnik nevladne organizacije FREED tudi pobudnik in izvajalec humanitarnih projektov (april 2002, projekt Radio-based Education and Development in Northwest Ghana). Živi v Belgiji.
Klub CD (ali dvorana E7)

Petek, 16. aprila, ob 19. uri
POMOČ ALI KRAJA?
Okrogla miza
O delovanju humanitarnih organizacij v Afriki
Klub CD

Humanistični in literarni program sta v precejšnji meri programsko zasnovali dr. Nataša Hrastnik in pisateljica Sonja Porle, obe odlični poznavalki Črne celine.

KNJIGE
Izidi novih del zahodnoafriških avtorjev pri slovenskih založbah:

Ama Ata Aido: VSE ŠTEJE, kratke zgodbe (prevod Polona Glavan in dr. Nataša Hrastnik), Cankarjeva založba

Niyi Osundare: ZGOVORNO DARILO, izbor pesmi (prevod Jure Potokar), Cankarjeva založba

Amma Darko: BREZ OBRAZA, roman (prevod Irena Duša), Založba Sanje

Ahmadou Kourouma: ALAHU NI TREBA, roman (prevod Katja Zakrajšek), Založba Sanje

Yves Pinguilly, Sarang Seck: O DEČKU, KI JE POLULAL PUTKE, slikanica (prevod Mojca Medvešček), Založba Mladinska knjiga

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.