v rubriki dogodki:
.. / / / 27.07.2010 14:23

19. tradicionalni festival Trnfest - se začenja danes

Danes, 27. julija in do 29. avgusta bo v okviru KUD France Prešeren potekal 19. tradicionalni festival Trnfest 10 in znova popestril poletno dogajanje slovenske prestolnice. Pet tednov oz. 34 dni in večerov brezplačnega dogajanja ponuja program za mlado in staro, za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij in tudi za najmlajše.

Dogajanje bo med 26. in 29. avgustom znova popestrila Emonska promenada, v okviru Trnfesta pa bo letos peto leto zapored potekal tudi fotografski natečaj TrnFoto 10. Festival lahko obiskovalci podprejo z nakupom značk in majic.

Festival bo letos v 34 dneh in večerih znova ponudil tako koncerte kot gledališke in plesne predstave, ustvarjalne delavnice, otroški program, DJ nastope, razstave in filmske projekcije, kar pisani gruči domačih in tujih obiskovalcev že tradicionalno zagotavlja brezplačno.

Vsi dogodki festivala, vključno z otvoritvenim koncertom, bodo potekali v KUD France Prešeren. Tako se središče Ljubljane avgusta simbolično znova seli v Trnovo.

Pestro koncertno dogajanje - od Demoliton Group do Laibach

Program Trnfesta 10 tako obeta domače in tuje nastopajoče, med katerimi lahko med glasbenimi izvajalci izpostavimo slovenske zasedbe Demolition Group ob otvoritvi festivala (27. 7.), Moonlight sky (31. 7.), Nervous stompin' (1. 8.), Torul (2. 8.), Stekli psi (6. 8.), Dickless Tracy in Vulvathrone (14. 8.), Koriandr (18. 8.), Buldogi (20. 8.), NLP in Kreshesh Nepitash (21. 8.), Kar češ brass band (23. 8.), Brezno (28. 8.) in za zaključek festivala Laibach (29. 8.).

Mednarodni koncertni gostje

Festival pa bo gostil tudi nekaj mednarodnih zasedb kot so Emashie (7. 8.), Naurou (FR - 4. 8.), Anti-Pop Consortium (ZDA - 6. 8.), Bernay’s Propaganda (MK - 8. 8.), Sopot (BiH - 9. 8.) in The Real McKenzies (CAN - 25. 8.).

Gledališki program

Gledališki program je letos znova v znamenju produkcije KUD France Prešeren (Impro liga, Narobov, Gverila teater, Štefka in Poldka …) s predstavami Šov dveh vdov (1. 8.), Štefka in Poldka 2 (3. 8.), Impro liga: Maestro Trnfesta (8. 8.), Vsi moji moški (11. 8.), Gverila (22. 8.) in posebne 25-urne predstave Impro maraton (15. in 16. 8.), ki se bo pričela 15. 8. na velikem odru Trnfesta, se neprekinjeno nadaljevala v dvorani vso noč in ves dan do večera, ko se bo spet preselila na veliki oder in zaključila z Grand finalom. Obenem bodo na Trnfestu gostovali še stend ap komedijanti (28. 7. in 10. 8.) ter improvizacijsko gledališče Unexpected Productions (ZDA - 22. 8.), ki je v zadnjih desetletjih zagotovo umetniško najbolj vplivalo na razvoj gledališke improvizacije v svetu.

Filmske projekcije, delavnice, razstave

Med četrtkovimi filmskimi projekcijami pripravljajo večer slovenske animacije (19. 8.) AGRFT (29. 7. in 26. 8.), Animateke (5. 8.) in projekcije igranih in dokumentarnih filmov (12. 8.). Trnfestove vikend delavnice bodo znova ustvarjalne (glina, strip, recikliranje) in plesne (afriški plesi), na razstavah pa bodo predstavljene slike o ženskah v povezavi z oglaševanjem (27. 7.), grafiti iz Južne Amerike (10. 8.) ter dokumentarna obeležitev 10 let ponosa (24. 8.).

V okviru Trnfesta bo že tradicionalno potekal tudi festival neuveljavljenih skupin Reverse Engineering (13., 14. 8.) in Skate contest (21. 8.), tokrat pa še breakdance bitka BBOY Street Contest (27. 8.) na ulici pred Kudom. Otroškemu programu bodo tradicionalno posvečeni četrtki, konec avgusta pa se bo program Trnfesta znova povezal z Emonsko promenado (prav tako v organizaciji KUD France Prešeren).

TrnFoto 10

Vsi obiskovalci, tako amaterski kot profesionalni fotografi, lahko ponovn sodelujejo na fotografskem natečaju TrnFoto 10. Tema natečaja ostaja sam festival - dogajanje na odru, med obiskovalci, v zaodrju …

Vsakdo lahko vsak dan do 12. ure pošlje do tri fotografije z dogajanja prejšnjega dne/večera na festivalu na e-naslov trnfoto@kud-fp.si, strokovna žirija pa bo izbrane sproti razstavljala v klubski sobi KUD France Prešeren.

Ob koncu festivala bodo med vsemi prispelimi fotografijami izbrali in nagradili avtorje treh najboljših fotografij. Celoten razpis je dosegljiv na www.kud-fp.si.

Emonska promenada

Emonska promenada, tokrat že 10. mednarodni ulični festival, ki bo [prav tako pod okriljem KUD France Prešeren] potekal med 26. in 29. avgustom [med 18. in 21. uro] in vsebinsko dopolnjuje Trnfest, pa se bo znova odvijala na Trnovskem mostu in na Emonski ulici. Obe prizorišči se v času promenade spremenita v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče, polno umetnikov z vsega sveta, tako mali kot veliki pa se lahko preizkusijo v artističnih spretnostih in družabnih igrah. Več o programu promenade najdete na www.kud-fp.si.

Okoli 40.000 obiskovalcev

Organizator KUD France Prešeren v času festivala pričakuje okoli 40.000 obiskovalcev, kar velja za optimalen obisk glede na kapacitete prostora in glede na to, da je KUD France Prešeren lociran v osrčju spalnega naselja. Ravno zato se bo vsakodnevno dogajanje na dvorišču KUD France Prešeren znova zaključilo ob 22. uri in se nato preselilo v dvorano, navadno z DJ programom ali gledališko predstavo.

V primeru dežja se bo program z zamikom 30 minut odvijal v dvorani.

Podpri Trnfest!

Letos lahko Trnfest obiskovalci znova podprejo tudi z nakupom priponk (2 eur) in majic (10 eur) festivala. Tako že samo z nakupom Trnfestove priponke v vrednosti ene osvežilne pijače finančno podprejo festival, ki jim že vrsto let prijetno popestri poletne večere. Organizatorji upajo na čim večji odziv in za promocijo prijazne geste podpore prosijo tudi medije širom Slovenije.

KUD France Prešeren se za razumevanje za živahnejše večerno dogajanje v okviru festivala zahvaljuje materinskemu domu in vsem okoliškim prebivalcem, vse obiskovalce pa naproša, da svoje avtomobile, kolesa in pasje prijatelje zaradi stiske s prostorom pustijo doma.

Trnfest 10 so omogočili Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Urad za mladino Ministrstva za šolstvo in šport, podprli pa Ameriška ambasada, Hiša otrok in umetnosti, Ljudmila, Akustika Primožič, Collegium Graphicum, SOU v Ljubljani, FotoFormat, Društvo za promocijo glasbe (DPG), Venge in Amidas. Posebna zahvala gre Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Europlakatu in Hiši digitalnega tiska Piksel. Medijski pokrovitelji festivala pa so Najdi.si [internetni medijski pokrovitelj], Radio Antena ter Radio Študent.

Za KUD France Prešeren

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Trnfest 10 - plakat / vir: kud-fp.si - thumbnail

Trnfest 10 - plakat / vir: kud-fp.si