v rubriki dogodki:
.. / / / 17.01.2011 15:57

30 let diskoteke Turist v Festivalni dvorani

22.01.2011 od 21h dalje se bo zgodil velik žur ob 30. obletnici legendarnega Turista. Diskoteke Turist se spomni najbrž vsakdo, ki je v osemdesetih in na začetku devetdesetih, ob zvokih poskočnic iz tistega časa, okušal nočno življenje slovenskega glavnega mesta.

Foto reportažo in recenzijo si lahko ogledate s klikom na to povezavo

Program 30 letnice diskoteke Turist

Dj Andrej Kokalj – Koki, Dj Tomaž Pezdirc + posebna gosta: Dj Pero ( Peter Pleser in Adriano Roj
Modna revija X FASHION X z kreacijami na temo 80 - tih z nekaterimi mladimi slovenskimi oblikovalci. (Natja Mohorko, Janja Videc, David Hočevar, Matjaž Komel, Klavdija Jeršinovec, Katja Rutar, Anže Kavčič) in mladimi slovenskimi manekenkami: Trina Kunst, Barbara Pirih, Christine Neubauer, Maša Sara Modic, Nina Đukič, Barbara Vasle, Eka Homovec, Katarina Marn, Ninočka Kohne..

Zgodovina Turista

Diskoteka Turist se je odprla 5. junija 1980 na četrtkov poletni večer. Otvoritev je potekala v paniki, saj drugi par zvočnikov, nasproti mix pulta, še ni bil montiran, ko naj bi se že odprla vhodna vrata.

Nad ozvočenjem je še poslej bdelo večno prekletstvo in nikoli v zgodovini Turista ni delovalo povsem brezhibno. Janoš Kern, lastnik in šef ozvočenja ter ostale feršterkerije je po otvoritveni modni reviji (zato tudi modna revija na dogodku 30 let Diskoteke Turist) nastopil kot prvi dj in odvrtel uvodni del programa, ki je potekal dokaj brezhibno.

Nato je nastopil DJ Andrej Kokalj, ki se je z izborom kvalitetnih komadov in z vsestranskim poznavanjem trendov, razlikoval od svojih kolegov in tako vztrajal skozi vso turistovsko obdobje.

Že takoj naslednje leto je Janoš nabavil legendarne gramofone Technicse 1210 MK II, s katerimi še danes ustvarja večino sodobnih dj-jev. Verjetno je bil to prvi par teh gramofonov v takratni jugi. Turist je takoj postal center družabno nočnega življenja v Ljubljani, glas o dobrih zabavah pa se je širil tudi izven ljubljanskih in slovenskih meja.

V Turistu so na podlagi najboljše in najnovejše glasbe uspevali tudi tematski večeri. V začetku četrtki z Draganom Buličem, proti koncu osemdesetih pa so skozi osamosvojitveni proces, vzklili tudi "Mladinini Večeri," na katerih so izmenjavali Andrej Ilc, Primož Pečovnik in Mitja Vrhovnik Smrekar, kasneje v devetdesetih pa so se ti večeri preimenovali v Studio Ljubljana in Studio City na katerih se je dokončno uveljavil tudi DJ Tomaž Pezdirc.

Diskoteka Turist se je zaprla aprila 1994, po letu in pol se je tam odprl Central, a kljub temu, da je ga je upravljal isti lastnik, Central ni bil niti senca starega Turista.

Prodajna mesta za vstopnice (20 eur)

  • Sir Williams Pub, Tavčarjevas ulica 8.a – (zraven nekdanje diskoteke Turist)
  • Žmauc (Od Žmauca sosed pa od brata prjatu), Rimska 21
  • Kafe Čokl (ex Reformator), Trubarjeva 21
  • Restavracija Most (ex Čarli), Petkovškovo nabrežje 21
  • Cafe Papilon (WTC), Dunajska 115
ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

30 let diskoteke Turist v Festivalni dvorani - thumbnail

30 let diskoteke Turist v Festivalni dvorani