v rubriki dogodki:
.. / / / 14.02.2010 21:18

50 Cent v ljubljanski Hali Tivoli

Eno najbolj znanih svetovnih imen v rap glasbi se bo na svoji svetvni turneji Before I Selfdestruct ustavil tudi v Ljubljani, in sicer natančneje v Hali Tivoli, v sredo 3.3.2010 ob 20-ih.

Curtis James Jackson III se je rodil 6. julija 1975 v predelu New Yorka, natančneje v Queensu. Mati, ki je bila preprodajalka drog, mu je umrla pri 8-ih letih in od takrat naprej je živel pri svojih starih starših. Kljub tragičnemu in nemirnemu življenju, mu je uspelo sredi osemdesetih nastopiti na Mladinski olimpiadi in sicer kot boksar.

Vendar pa je kaj kmalu zabredel v težave in je že pri dvanajstih letih bil aretiran zaradi preprodaje mamil. Obsojen je bil na 3 do 9 let vendar je potem preživel le pol leta v poboljševalnici. Poimenoval se je 50 Cent, kot znak spremembe.

Svojo glasbeno pot je začel v kleti prijatelja. Spoznal je člana zasedbe Run-DMC, ki je Curtisa učil in ga uvajal v rap glasbo. Kaj kmalu je požel zanimanje s strani producentov, ki so poskrbeli za podpis pogodbe z znano založbo Columbia Records.

Pri ustvarjanju njegovega komercialnega prvenca Get Rich Or Die Tryin' sta mu pomagala tako Dr. Dre kot Eminem. Album se je hitro prebil na vrhove glasbenih lestvic, 50 Cent je tako postal najbolje prodajani rap izvajalec na svetu. Drugi album The Massacre je izdal leta 2005 in spet v prvem tednu zasedel prvo mesto na lestvici najbolje prodajanih albumov.

Dve leti kasneje je 50 Cent izdal še en album, in sicer z naslovom Curtis, ki je spet zasedel sam vrh lestvice najbolje prodajanih albumov. V svoji bogati karieri je ustanovil prav tako svojo lastno znamko G-Unit Records, sodeloval z mnogimi znanimi izvajalci, posnel nadaljevanko o sveojem življenju in igral v filmi in raznih TV serijah. Ime svetovnega kova, katerega koncerta preprosto ne smete zamuditi.

Vstopnina: 45 €

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

50 Cent "Before I Self Distruct", vir 50cent.com - thumbnail

50 Cent "Before I Self Distruct", vir 50cent.com