v rubriki dogodki:
.. / / / 06.12.2009 14:12

Pella se predstavijo v Zlatem Zobu

V torek, 8. decembra bo v ljubljanskem etno klubu Zlati Zob na ogled unikaten kvartet čarobnih globin etno izročila Slovenije in Makedonije. Vodja, akademski glasbenik Ljuben Dimkaroski in trije ženski vokali: Vesna Mladenova, Majda Kušar Pezdirec in Metoda Postolski Košir so odlični vokalisti unikatnega kvarteta Pella, ki z načinom petja in celostno podobo povezuje star in nov čas. Opozarja na slovensko (najsevernejšo) in makedonsko (najjužnejšo) kulturno glasbeno bogastvo.

Stare pesmi v priredbi Ljubena Dimkaroskega in v pevski izvedbi Pelle, zvenijo izjemno sveže. Kljub sodobni priredbi, vedno znova vpokličejo nekaj prastarega. Ne samo ime, ki so si ga nadeli po stari prestolnici Makedonije, tudi preprosta oblačila iz naravnih materialov, kamenčki na čelu, izbran ter zbran nastop, odstirajo nekaj globoko starožitnega, nekaj antičnega.
Makedonske pesmi so običajno eno ali dvo glasne, petje Pelle pa nas skozi nepravilne ritme, modalne harmonije in druge bistvene prvine makedonske glasbe, vedno znova popelje k izvirom večglasja. Z makedonskimi pesmimi nas popeljejo v čarobne globine narodnega izročila in bogatega osebnega doživljanja; te pesmi bogatijo, zamaknejo in delujejo kot začarana lepota, polna mističnega duha, toplega sonca in arhaične lepote, kakršne ni najti nikjer drugje na tem svetu. Z makedonskimi pesmimi nas navdušijo nad vsem, s čimer se nam nahrani duša, nad vsem, kar v Makedoniji doživiš, živiš, vidiš, prehodiš, začutiš in občutiš.

"Pella" bo predstavil svoje srce. Prisluhnite krasnemu izboru znanih in manj znanih, z neverjetno vnemo in nadarjenostjo ter s pretanjenim občutkom izvajanih makedonskih in slovenskih ljudskih pesmi, ki hkrati ganejo in vzradostijo, napolnijo s solzami in smehom.

Za Zlati Zob

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Pella /foto: Milan Dimkaroski - thumbnail

Pella /foto: Milan Dimkaroski