v rubriki dogodki:
.. / / / 09.09.2011 14:33

Terrafolk s Simboličnim orkestrom v CD-ju

Po evforiji leta 2005, ko je Terrafolk skupaj s Simfoniki RTV Slovenija v Ljubljanskih Križankah razprodala dva zaporedna koncerta, se Terrafolk vrača v Ljubljano s Simboličnim orkestrom in dirigentom Izidorjem Leitingerjem. Koncert bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, 22. 10. 2011.

Koncert pomeni zaokrožitev določenega obdobja sodelovanja med Terrafolk in Simboličnim orkestrom. Člani skupine Terrafolk in Simboličnega orkestra so z dirigentom Izidorjem Leitingerjem v petih letih ustvarili za tri celovečerne koncerte avtorskega repertoarja slovenskih skladateljev in orkestracij ljudske ter klasične glasbe.

Ob mnogih koncertih doma so Terrafolk s Simboliki dve leti zapored s svojo glasbo držali rdečo nit tudi prireditvi ob podelitev evropske knjižne nagrade 'roman leta' v Alesu v Franciji.

Skupina Terrafolk je v 11 letih delovanja sodelovala z različnimi orkestralnimi zasedbami. Poleg koncertov s Simfoniki RTV Slovenije v ljubljanskih Križankah, ki sta tudi ob televizijskih ponovitvah požela veliko naklonjenost občinstva, je skupina z dirigentom Izidorjem Leitingerjem gostovala tudi pri Jenski filharmoniji v Nemčiji.

Sodelovanje z etabliranimi orkestri je zbudilo idejo po orkestru, ki bi znal izvajati tudi tehnike ljudskih glasb, ritmičnih partitur in bi delal tudi z drugačnimi informacijskimi tehnologijami, kot orkestri evropskih držav zadnjih nekaj sto let.

Ustanovili so Simbolični orkester (Symbolic orchestra). Vodilni godalci Simboliki izvajajo tako delavnice za mlade glasbenike – Godalkanje. Zavzemajo se, da bi se po vzoru večine evropskih držav glasbena raznolikost lahko poučevala tudi v okviru javnega izobraževanja.

Z izbranci podmladka se vedno znova oplajajo vrste Simboličnega orkestra. V Simbolikih so do sedaj igrali glasbeniki iz osmih Evropskih držav. Orkester po tem koncertu odhaja na samostojno pot, ki ne bo povezana samo s skupino Terrafolk.

Skupina Terrafolk je imela vedno za vodilo, da publiki predstavi nov svet glasbe na način, ki ga je publika še sposobna sprejeti za svojega. Obiskovalec koncerta prisluhne tudi glasbi, ki ni ni nujno, da mu je všeč.

Tako Terrafolk na »world music« festivalih izvede skladbo v death metal stilu in izvaja klasično glasbo na festivalu piva, Simbolični orkester pa uživa ob izvajanju klasične glasbe na ulici in črpa navdih v ljudski glasbi različnih narodov.

Če ene ali druge srečate na svoji vsakdanji poti, jim lahko obtežite klobuk s kakšnim žlahtnim kovancem, bankovcem ali s svežo zelenjavo.

Za koncert v Ljubljani so izbrali Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, katere akustika omogoča neposredni stik s publiko tudi v akustični izvedbi. Ob tem koncertu bo končno izšel tudi DVD Ledena trgatev Terrafolk produkcije. DVD vsebuje izbor skladb iz koncerta v klubu Cankarjevega doma 'Ledena trgatev 10.letine Terrafolka' spomladi 2010.

Koncert je izvedel Terrafolk z razširjeno zasedbo, tako imenovano »Terrafolk produkcijo«: Bojan Cvetrežnik (violina, mandolina), Danijel Černe-Mystica (kitara, saz), Marko Hatlak (harmonika, vokal), Goran Bojčevski (klarinet, piščali), Klemen Bračko (violina), Matija Krečič (violina), Matija Krivec (kontrabas) ter Polona Udovič (violina, vokal).  

DVD bo spremljala CD  kompilacija na kateri bo objavljen izbor avtorskih skladb dosedanjih albumov in izbor novih, še ne izdanih posnetkov Terrafolka ( N'taka, XX miglia Country Irish Etno Blues, Djemper ljubavi/Pulover ljubezni, Liver dance/Nori veter, Katelina, Sklopka, Počniva to vso noč, Gurmanski valček, New Gypsy Bank, Sakkijarven polka, Crni Dragulj, Gypsy No.1).  

21. oktobra bodo člani Terrafolka in Simboličnega orkestra nastopili tudi v Gledališču Park v Murski soboti. Koncert v Murski Soboti je predpremiera pred koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Tudi na tem koncertu bodo med drugimi izvedli kar nekaj novosti na koncertu sodelujočih skladateljev. Za oba koncerta velja: Obisk na lastno odgovornost!

Glasbeniki, ki bodo nastopili v Gallusovi dvorani: 
Bojan Cvetrežnik - Bojan Cv (violina, kontrabas, bouzouki)
Danijel Černe – Mystica (kitara, vokal)
Marko Hatlak – Mark O'Tango (harmonika)
Goran Bojčevski – Gorat (klarinet, piščali)
Klemen Bračko - Bračko  (violina, kitara)
Matija Krečič – Krečko (violina)
Miloš Simić – Sima (violina)
Jani Hace  (električni bas)
Damir Mazrek (tolkala)
In ostali člani Simboličnega orkestra
Dirigent: Izidor Leitinger 

Terrafolk in Simbolični orkester, dirigent Izidor Leitinger

22. oktober 2011 ob 19.30, Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=0201&Predstava=2720&Arhiv
Vstopnice: 28, 25, 22, 19, 16* EUR
* do 25 let in od 65 let ter upokojenci na najnižjo cenovno kategorijo
Informacijsko središče in prodaja vstopnic:
T +386 (0)1 24 17 299, 24 17 300
F +386 (0)1 24 17 322

-- za Terrafolk in Cankarjev dom

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Terrafolk s Simboličnim orkestrom 22. oktobra 2011 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma - thumbnail

Terrafolk s Simboličnim orkestrom 22. oktobra 2011 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma