v rubriki dogodki:
.. / / / 02.07.2002

50. ljubljanski poletni festival

Danes se v Ljubljani začenja že 50. ljubljanski poletni festival. Začel se je leta 52, na njem pa se je zvrstilo že več kot 2000 prireditev. Letos se bo na dvanajstih prizoriščih zvrstilo 79 dogodkov različnih zvrsti, nastopilo bo več kot 3000 umetnikov iz 23 držav.

Glede na to, da je Ljubljanski poletni festival vsa leta nekako spregledal dogajanje v pop kulturi (razen Vlada Kreslina in njegovih band) tudi letos ni nič drugače. Za ljubitelje džeza in salse je poskrbel Brane Rončel. Tako bomo 8. julija lahko videli Al Jarreau-ja, 10. julija pa New York Salsa All Stars z Jose Albertom na čelu. 9. julija se bo odrske deske zavzel še en džezist: Joe Zawinul s svojim sindikatom.

Več, veliko več bo za ljubitelje klasične glasbe: od gostovanja Akademskega državnega Bolšoj teatra (uprizorili bodo operi Giselle ter Jevgenij Onjegin in gala koncertom opernih), slišali boste lahko Mozartov Requiem, Prokofijevega Romea in Julijo in mnoge druge. Omeniti velja še večer glasbe Georgea Gershwina in Leonarda Bernsteina z naslovom New York, New York (21. julij). Avgust bo avtust bolj v znamenju komorne glasbe.

Popoln program festivala in prizorišča, kjer se bo festival dogajal najdete na (prenovljenih) spletnih straneh www.festival-lj.siželim pa vam prijetno ljubljansko poletje.

Pop kultura v mestu kulture tako že petdeseto leto ne obstaja ... Hvala bobu (tm) da bo za mlajšo generacijo vsaj malo poskrbel Trnfest, ki prihaja v avgustu.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Ljubljanski poletni festival - thumbnail

Ljubljanski poletni festival