v rubriki dogodki:
.. / / / 23.09.2009 01:06

Prvi del YU GO! Serije v Kinu Šiška

Nove sile glasbenih scen držav nekdanje Jugoslavije! YU GO! Enkrat mesečno v sodelovanju z ekipo NU YU v Kinu Šiška menjamo Jugo nostalgijo za Jugo futurizem. V prvem delu se bodo vo četrtek, 22. septembra predstavili Damir Avdić (Tuzla), Petrol (Beograd) in trboveljski We Can't Sleep at Night ter prekmurski Dani Kavaš.

Damir Avdić je že v 1990. letih privlekel pozornost kot frontman pravoverne punk-rockovske skupine Rupa u zidu, ki je izdala prvenec še pred vojno v Bosni, med vojno pa nanizala še dva. Čeprav Rupa u zidu ni (uradno) razpadla, je v novem veku Damir Avdić alias Diplomatz sam s svojim orjaškim vokalom, ki strelja pripoved kot mitraljez, in z močno kitaro, ki jo stiska kot sprožilec bombe. Leta 2004 je posnel svoj prvenec ...od trnja i žaoka, ki je svojevrstni soundtrack k njegovemu romanu Na Krvi Ćuprija (Most na krvi), ki v klenem bošnjaškem slengu pripoveduje zgodbo o vojnem in povojnem času v Bosni. Marca 2008 pa je izšel njegov drugi album Mrtvi su mrtvi. Ta je še bolj neposreden in nič manj surov kot njegove koncertne predstave, kot bo tudi ta v Kinu Šiška.

Beograjska trojica Petrol je s komadom Sve jedno zaslužna za ex-yu hitič zadnje petletke. Po lani izdanem albumu Nezgodno vreme opasni dani pa je jasno, da gre za enega najboljših bendov, ki združuje rock in elektroniko v ekstatično plesno mešanico. Preverite na

Mlada in obetavna zasedba iz Zasavja We Can't Sleep At Night, ki deluje zelo sveže in dobrodošlo v domačem kulturnem ozračju. Njihova glasba se naslanja na sodobne trende rock preporoda v svetovnem rockovskem miljeju, hkrati vleče na plano nekatere zvočne elemente melodičnega indie rocka ter izvornega post punka osemdesetih. Končni rezultat takšnega mešanja je suverena, na trenutke diskoidno-plesna, spet drugič neprisiljeno avantgardna godba, ki se studijsko dodatno liči še s produkcijskimi elektronskimi kozmetičnimi dodatki in občasno vnaša klaviature in flavto ter zakoketira s surfom.
Fantje izkazujejo tudi precejšen občutek za igranje inštrumentov, prepletanje in vodenje glasov, nenazadnje za kompozicijsko inventivnost, v besedilih pa se domiselno poigravajo s kritičnimi mislimi o svetu, politiki in omejenostih.

Prekmurski hardkorovski kantavtor Dani Kavaš, lahkotni anarhist, težkokategorni pesnik, utemeljitelj rentgentskega stripa, folklorni razkristjanjevalec, ustanovitelj in vodja Društva za slovansko malomeščansko umetnost in zavojevalec Balkana.

Za Kino Šiška

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

We can't sleep at night /foto: Ivian Kan Mujezinović - thumbnail

We can't sleep at night /foto: Ivian Kan Mujezinović