v rubriki dogodki:
.. / / / 07.04.2010 23:32

Ajs Nigrutin & Timbe + Pat na Metelkovi

V Ljubljano, točneje v klub Channel Zero se v četrtek, 8. aprila, končno vrača najbolj humorni lik ex yu hiphop scene, beograjski dvometraš Ajs Nigrutin, ki kani s svojim prijateljem iz razpadlega trojca Bad Copy - Timbejem, predstaviti tako svoj novejši kot starejši material, pa tudi kakšno Bad Copy stvaritev ter kompozicijo s solističnega Timbejevega prvenca.

31-letni srbski raper Vladan Aksentijević alias Ajs Nigrutin je svojo kariero pričel leta 1995 v srbski zasedbi Bad Copy, s katero je po prvem poskusu izdaje albuma leta 1996 nase resneje opozoril s solo albumom »Nigrutinski rečeno-Štrokavi mozak« leta 2002 (One Records). Takrat je v svoj svet pripeljal zanimivo povezavo med problemi srbske stvarnosti in tamkajšnjim realističnim smislom za humor, kakršnega smo vajeni iz starejših srbskih komedij. Leto kasneje je ta veliki fan raperja Redmana izdal kritični in med občinstvom odlično sprejeti album »Sve sami hedovi«, nato pa skoraj vsako leto zakoličil nov izdelek. V kombinaciji z mnogimi srbskimi raperji ter njegovim večnim kameradom Timbejem je tako leta 2004 izšel album »Sve same barabe«, podpisan pod imenom 43zla. Njegov drugi solistični album, »Štrokavi pazduh«, ki je logično nadaljevanje uspešnega prvenca, le da ga krasi bolj definirana in kompleksna produkcijska slika, je izšel leto kasneje. »Najgori do sada« iz leta 2006 je očitno zadnji skupni izdelek srbske all-star kombinacije Wikluh Sky-Ajs Nigrutin-Timbe oz. zasedbe Bad Copy, ki je lani za mnoge povsem presenetljivo razpadla in na Exitu uprizorila svoj poslovilni koncert. Lani pa je Ajs izdal še svoj tretji solistični album »Kajmak i katran«, ki se znova na grotesken način spogleduje s srbsko realnostjo.

Dobesedno največji oz.najvišji srbski raper se v svojih besedilih ukvarja s srbskim vsakdanom na nenavaden, neraperski način in se ne loteva tipičnih rapersko-pridigarskih, gangsterskih ali zavednih tematik, marveč namerno tava po povsem drugih besedilnih vzorcih. Rapa o sarmi, pijanskih tematikah, rakiji, vinjaku, prdcih, Kitajcih v Srbiji, Davidu Beckhamu, o nachosu, ljubiteljih porno filmov, travi, o pretiravanju srbskih raperjev, speštanih muhah na steni in mnogih drugih, nekaterim precej ogabnih temah. Svoj zvezdniški status si je dokončno pridobil, ko se je skupaj s Sky Wiklerjem povsem nepričakovano pojavil v srbski ediciji V.I.P. Big Brotherja, med samimi »sumljivimi« srbskimi glasbeniki, saj je prav tam dokazal, da pravzaprav ni ločnice med njegovimi besedili ter doživljanjem realnega vsakdana.

Predskupina: PAT (Lj, Ruše)

Za Channel Zero

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Ajs Nigrutin /vir: myspace.com/ajzak - thumbnail

Ajs Nigrutin /vir: myspace.com/ajzak